Den här romanen fick Sem-Sandberg Augustpris för 2009 och därför är den med i min läsutmaning.
Lódz är namnet på en stad i Polen där ett judiskt ghetto och arbetsläger inrättades under andra världskriget. Det här är med andra ord en roman om förintelsen. Men hör och häpna! Den här berättelsen är uthärdlig och till och med bitvis rolig. Läsaren vet att alla kommer att dö, men ändå skulle jag vilja påstå att De fattiga i Lódz till stor del handlar om hopp.
Den bygger på en drygt 3000 sidor lång gettokrönika, från vilken författaren hämtat information och underlag. Krönikan skrevs av anställda i gettot, den bevarades och utgavs i Tyskland 2007. Som en röd tråd genom hela den långa berättelsen får vi följa Rumkowski. Han fanns alltså på riktigt, och utsågs av tyskarna till judarnas ledare i lägret. Annars är det här en kollektiv skildring som handlar om många olika karaktärer. Författaren lyckas väcka dessa personer till liv i all sin mänsklighet som innebär mycket mer än att vara offer. Det slår mig hur märkvärdigt det egentligen är att ingen gjort detta tidigare. Alltså skrivit om de fängslade judarna som de komplexa människor de var, som alla andra. De gör bra och dåliga saker, de är sunda och har storhetsvansinne, de är modiga och fega, en är pedofil. De lider givetvis, men de skojar också, de spelar musik och teater, de hallucinerar, de gör motstånd. Många hoppas och många ger också upp.
Humorn, hoppet, motståndet tillsammans med det fragmentariska upplägget gör att läsningen blir måttligt känslostark. Att författaren själv saknar personlig koppling till karaktärerna kan också vara ett skäl. Tack vare författarens inlevelseförmåga och gestaltning lyckas han få läsaren att känna med karaktärerna. Desperationen på grund av fattigdom, svält, slavliknande förhållanden och inte minst instängdhet. Men de vet ju inte att transporten från gettot går till gaskammaren. På samma gång som jag känner distans blir jag påmind om att alla dessa porträtt faktiskt bygger på människor som funnits.
Mösstanten och Kicki är också med i utmaningen att läsa alla Augustprisade skönlitterära verk.
Senaste kommentarer