Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

O_Perrin_2021.jpg

Eller snarare en färsk sågning till arkivet, när Lektioner i kemi möter 50 nyanser av grått i ett sammelsurium av klichéer. Jag har nog aldrig tidigare stött på så många förljugna plattityder i en och samma bok och då har jag ändå läst både Amerikansk jord och Alkemisten. Det finns något gravt unket och konservativt i denna effektsökande melodram. Det bekymrar mig att jag kan läsa den ena positiva recensionen efter den andra utan att stereotyper eller förlegade könsnormer ens nämns. Den är översatt till trettio språk och jag känner mig udda.

Den ser ju lovande ut med titeln och en blomma för dagen på omslaget. Jag gillar tematiken, att det handlar om att orientera sig i livet och samtidigt förhålla sig till döden. Jag är positiv till att den utspelar sig bland gravar och rabatter på en kyrkogård utan att i allt för stor utsträckning blanda in själva religionen.

De första femtio sidorna anstränger jag mig verkligen för att vara välvillig. Jag försöker tycka om den och inte nappa på Valérie Perrins provokationer, men hon tar det helt enkelt för långt med sin smörja.

 • ”Hon skapade blommor som var som händer som öppnade och slöt sig efter väderleken.” Är hon Gud?
 • ”Jag har alltid haft färger på mig under de mörka kläderna för att räcka ut tungan åt döden.” Allvarligt, är du 56 år eller 5,6?
 • ”..hatet bränner i blodet på mig som floder av sura godisar.” Ehh nej, det gör det inte.
 • ”[han är i pensionsåldern] ser ut som ett barn, som ofta blir fallet med pojkar som aldrig pysslats om av en mor.” Mödrar är absolut ansvariga för sina söners utseende i hela deras vuxna liv, det är rimligt.
 • ”Tomater röda som kinderna på en ung flicka.” Som flickorna i barnböcker från femtiotalet. Det är en bra bit in på 2000-talet nu.
 • ”..man får den familj man förtjänar.” Säg det till Elaine Eksvärd med flera.
 • ”..det är bara egoister som fruktar sin egen död.” Absolut sanning! Vilket bland annat bevisas av hur killar i tjugoårsåldern beter sig i trafiken.
 • ”Tragedin hade kastat ut henne i en frusen öken […] En tunn hinna av frost hade lagt sig under hennes hud.” Nej, sorg orsakar inte långvarig vasokonstriktion i huden.

Det är inte första gången jag är på klyschfest på kyrkogården men måtte det nu vara den sista. Min läslust fick sig en rejäl omgång av nästan femhundra sidor jolmigt trams med åt helvete för många detaljer om osannolika karaktärer som lallar omkring och ramlar ner i gravar, klunkar jasminte, citerar Elvis-låtar med känslor som slår rot, naglar inborrade i hud och har ”ointressanta men lyckliga samtal”.

Huvudkaraktären Violette är faktiskt inte helt olik kemifjanten Elizabeth Zott. Hon är föräldralös, har varit på fosterhem, saknar vänner men är förstås en fantastisk person, en Madonna-gestalt. Snäll, vacker, arbetsam och pålitlig. Hon är ihop med en man som utnyttjar, bedrar och lämnar henne, (trots att han egentligen verkligen älskar henne). Möjligen är hon författarens alterego med sin katolskinspirerade klädstil. När jag ändå sjunkit så här lågt att jag går in på författarens person vill jag tillägga att Perrin är ihop med den trettio år äldre Claude Lelouche vilket förstås inte kan ses som ett bevis men kanske en indikation på att hon har en försmak för sådant som är gammalt och förlegat.

Självklart finns det en hora här också. Hon är obildad, använder svordomar, smörjer sig med Nivea, har stor näsa och hon kommer häftigt utan smekningar. För henne slutar det givetvis med självmord. Det är gott om stora och allvarliga trauman i Färskt vatten till blommorna eftersom författaren saknar förmågan att framkalla känslor hos läsaren på annat sätt. Hon har också slängt in några tillgivna hundar och katter (vilka som så mycket annat är helt överflödiga i diegesen). Och så dessa osannolika dagböcker som låter karaktärerna veta vad döda människor egentligen tyckte om ditt och datt och Violette själv. Som sirap på grädden på det sötade moset finns här också en slags mordgåta.

Banalt, kladdigt, förutsägbart, helt otroligt trist och skadligt för bokhälsan. Jag vill med ett sista citat utfärda min varning.

”En pojke är lite som en vild blomma, en hagtorn, han växer av sig själv om det finns något att äta, dricka och klä på sig. Om man säger till honom högt att han är vacker. En pojke växer bra om det finns en far. Det är mer komplicerat med en flicka.”

56 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Marsanfebruari 19, 2023 kl. 2:40 e m
  • Svara

  Herregud, Karenina, detta måste vara din absolut bästa sågning hittills. Underbar! Jag avbokade omedelbart min reservation av boken på biblioteket. Tack!

   • Ninafebruari 19, 2023 kl. 2:47 e m
    Författare
   • Svara

   Tack! Men frågan är om jag gör rätt i att avråda folk från att läsa? Men du läser väl någon annan bra bok istället?

    • Johannadecember 16, 2023 kl. 9:36 e m
    • Svara

    Oj. Nu blir jag nyfiken. Kan du utveckla vad du menar med förljugna plattityder i Amerikansk jord, Alkemisten och Lektioner i kemi?

     • Ninadecember 16, 2023 kl. 9:45 e m
      Författare
     • Svara

     Det har jag skrivit om i respektive recension.

  • Marsanfebruari 19, 2023 kl. 3:50 e m
  • Svara

  Det behövs motvikt till lyriska kommentarer om tramsiga romaner (Jag stod inte heller ut med Ms Zott).
  Nu läser jag Herland av Charlotte Perkins Gilman. Vad tycker DU om den? Är den relevant idag?

   • Ninafebruari 19, 2023 kl. 6:14 e m
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte om den även om den kanske är något daterad.

 1. Jag hade redan valt bort att läsa den men stort tack för sågningen! Precis vad man behöver så här års.

  • Mariefebruari 19, 2023 kl. 9:32 e m
  • Svara

  Jag ska nog skippa den här då jag helt håller med dig om Lektioner i kemi…

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:09 f m
    Författare
   • Svara

   Ja det är nog lika bra.

  • torgustfebruari 19, 2023 kl. 9:54 e m
  • Svara

  Haha, ja, det är nog den roligaste och frejdigaste sågning, som jag läst.
  Undrar vad du skulle tycka om Städerskan av Nita Prose, som jag nyligen blev klar med. Jag gillade den, som den saga den är.

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:09 f m
    Författare
   • Svara

   Tack, det undrar jag med. Det lutar åt sågning, jag verkar ha svårt för sagor, jag ligger lågt tills vidare.

  • Kurtfebruari 20, 2023 kl. 5:59 f m
  • Svara

  Det låter som Där kräftorna sjunger av Delia Owens , som jag verkligen inte begrep alla positiva omdömen om!

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:07 f m
    Författare
   • Svara

   Det kan du ha helt rätt i men jag måste ha varit på bättre humör när jag läste Kräftorna för den tyckte jag bättre om.

 2. Kan det vara så att du helt enkelt är färdig med romaner? Själv tycker jag att jag har blivit för gammal för ”sagor för vuxna” och läser hellre annat, t ex biografier och memoarer.

   • Ninafebruari 26, 2023 kl. 2:24 e m
    Författare
   • Svara

   Nej det tror och hoppas jag inte. Kan man verkligen bli för gammal för bra romaner? Senast igår läste jag ut romanen Jenny som gjorde mig rent ut lycklig för en stund.

    • Jennyjanuari 16, 2024 kl. 12:28 f m
    • Svara

    Gardell eller Undsets ”Jenny”.

  • Karinjuni 15, 2023 kl. 2:55 e m
  • Svara

  Så bra skrivet! Håller helt med om denna, kemin och kräftorna. Begriper inte varför de höjs till skyarna av så många.

  • Åsa Hjelmjuni 16, 2023 kl. 7:44 e m
  • Svara

  Så kul att läsa din sågning! Som jag har kämpat med denna bok ett par veckor! Kvinnan som varmt rekommenderade den sa ”den börjar konstigt, men sedan blir den fantastisk!” Jag tyckte aldrig den blev så himla bra … och trodde jag var korkad på något vis. Nu fick jag tillbaka självkänslan. Tack!

   • Ninajuni 16, 2023 kl. 7:53 e m
    Författare
   • Svara

   Tack för att du delar med dig 💚

  • Malinjuli 5, 2023 kl. 7:08 e m
  • Svara

  Har hittat min litterära soulmate! Alla dessa upphaussade böcker och boktips från nära och kära (Färskt vatten, Kräftorna m.fl.) och jag har undrat vad det är för fel på mig som aldrig delar deras upplevelse. Sen hittade jag dig Nina och nu har jag för vana att gå in och söka på vad du tyckt om en bok innan jag sätter tänderna i den. Tack! 😀

  • Ninajuli 5, 2023 kl. 8:03 e m
   Författare
  • Svara

  Nämen, vad kul med en litterär själsvän! <3 Kanske har du något boktips till mig?

  • Malinjuli 6, 2023 kl. 10:10 f m
  • Svara

  Oj vad svårt, jag tror du har läst så mycket redan! 🙂 Men några jag gillat är alla av Marie Aubert, Vänligheten av John Ajvide Lindqvist (gillar många av honom trots att den genren inte är min grej egentligen), Gertrud av Moa Gammel, Det andra målet av Jonas Karlsson, Dvärgen av Pär Lagerkvist, Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Och två barnböcker jag älskar är Pärlfiskaren av Karin Erlandsson och Rymmarna av Ulf Stark.
  Efter dina tips har jag nyligen läst Vi är inte här för att ha roligt och Haralds mamma, gillade båda! Har även duckat Lektioner i kemi och är mycket nöjd med det, haha.

   • Ninajuli 6, 2023 kl. 11:45 f m
    Författare
   • Svara

   Bra böcker allesammans 👍🏻 Jag har inte läst Det andra målet, tack för tips! Lektioner i kemi kan du hoppa med gott samvete hehe

   • Anonymjanuari 17, 2024 kl. 4:03 e m
   • Svara

   Tur att alla har olika åsikter.
   Har du läst Arvejord av Maria Turtschaninoff? Vore intressant att se vad du tycker om det.

    • Ninajanuari 17, 2024 kl. 7:03 e m
     Författare
    • Svara

    Japp! Här är min recension: https://karenina.se/arvejord-av-maria-turtschaninoff/

  • Beatajuli 8, 2023 kl. 9:14 f m
  • Svara

  Tack snälla! Nu är både jag & min mamma mycket gladare efter din fantastiska sågning av boken som både hon och jag försökt oss på att läsa. Mamma började till och med läsa den parallellt med mig för att vi skulle försöka förstå om det var var jag eller recensenterna på omslaget som inte förstår sig på vad en riktigt bra bok är.
  Nu är vi lite närmare lösningen på den gåtan.

   • Ninajuli 8, 2023 kl. 10:44 f m
    Författare
   • Svara

   Skönt att vi är flera som vet vad bra böcker är för något, hehe.

 3. Ok då lägger jag ingen tid på denna bok som är så hyllad. Smaken är ju så delad och allt som tangerar feelgood är inte för mig.

  Men jag är lite förvånad på Amerikansk jord, den gillade jag verkligen, mest för innehållet iofs. Kände inte till ämnet så mycket innan. Lyssnade på den.

  • Pia Watkinsonjuli 29, 2023 kl. 5:01 e m
  • Svara

  Mycket roligt skriven recension, skrattade högt. Har inte läst boken och lär knappast göra det nu :). Håller helt med dig om Amerikansk Jord – blev förvånad att den blev så hyllad! Gillade inte heller Kräftorna Sjunger.

   • Ninajuli 29, 2023 kl. 9:05 e m
    Författare
   • Svara

   Tackar tackar! Roligt att höra.

  • Birgitta Tobissonaugusti 22, 2023 kl. 7:21 f m
  • Svara

  Intressant det du skriver om att du tröttnat på ”sagor för vuxna”. Jag har känt samma sak i några år, och också hellre sökt mig till biografier och memoarer. Men jag har inte accepterat att det kan vara så, utan har försökt med roman efter roman, men bara läst halvvägs. Nu när jag hört dig säga det ska jag tryggt följa mina känslor och gå över till verkliga livsöden.

   • Ninaaugusti 22, 2023 kl. 7:39 f m
    Författare
   • Svara

   Men det finns ju massor av realistisk skönlitteratur! Det är min favoritgenre.

  • AnnSofie Rosenbergseptember 12, 2023 kl. 9:59 e m
  • Svara

  Tack för att jag hittade din recension! Har tagit mig igenom 3/4 av boken och inte förstått varför den är så uppskattad. Du sätter fingret perfekt på det jag känt. Förstår också av ditt omdöma att jag tyvärr inte kan vänta mig att jag inte kommer att ändra uppfattning på den sista 1/4. Än en gång tack!

  • Evaseptember 16, 2023 kl. 11:45 f m
  • Svara

  Tack för din utmärkta recension! HUR kan så många uppskatta smörjan? Jag fick bläddra förbi åtskilliga lovsånger innan jag hittade din klarsynta, rättvisa och välformulerade!

  • Anonymoktober 16, 2023 kl. 11:49 f m
  • Svara

  Jaaaa – JENNY av Sigrid Unset!

  • Annanovember 1, 2023 kl. 7:42 f m
  • Svara

  Brukar sällan läsa det andra rekommenderar, men denna gång gjorde jag det. Dock bara på sidan 150 och nu läst några månader… vill slita mitt hår för tycker det är så uselt och intetsägande.

  En bra bok: Svart dam av Maria Fagerberg.

  • Synnövenovember 10, 2023 kl. 3:02 e m
  • Svara

  Jag skall genast läsa den här boken. Läser alltid böcker som sågas av amatörrecensenter. Alltid lika kul att se vad som projiceras.

   • Ninanovember 10, 2023 kl. 4:24 e m
    Författare
   • Svara

   Det är säkert en bok i din smak! God läsning!

    • Synnövenovember 11, 2023 kl. 2:23 e m
    • Svara

    Hur vet du att det är ”en bok i min smak”? Du känner ju inte mig, det är väl inte så att du har fördomar? Bara för att man vill läsa en bok som någon bloggare sågat innebär detta inte att man per automatik gillar boken. Jag har inte läst den än så jag kan veta vad jag tycker, men det är underordnat. Det som är mest intressant för mig här är att jämföra din tämligen bombastiska beskrivning och omdöme om berättelsen med berättelsen i sig. En recension brukar som regel säga mer om recensenten/tyckaren än om boken som recenseras. Och också vad det är som man egentligen vill kommunicera.

     • Ninanovember 11, 2023 kl. 3:44 e m
      Författare
     • Svara

     Det vet jag förstås inte, vilket ordet ”säkert” i min mening avser att konnotera. Det är en väldigt omtyckt bok varför min gissning ändå får anses rimlig. En annan rimlig grej när man ska diskutera en bok är att läsa boken.

      • Synnövenovember 12, 2023 kl. 1:45 e m

      Du använde alltså “säkert” i konnotativt syfte och baserade det på bokens allmänna popularitet. Därmed uttrycker du en fördom om mina litterära preferenser. En annan anledning till min fråga om du har fördomar är vad du antar om författarens person: att det faktum att hon är gift med en 30 år äldre man kan betyda att hon har förkärlek för sådant som är ”gammalt och förlegat”. Alltså att äldre personer (i detta fallet 80+) är att betrakta som en sorts fossil som inte kan ta in ny kunskap, nya idéer, förändra sitt synsätt etc utan mentalt lever kvar i det förgångna. Det om något är en fördom. Eller om man skall hemfalla till nutidens vulgärretorik: kronofobi.
      Och nu var det så att det var ditt tyckande (och undertonerna däri) om boken och författaren som gjorde mig nyfiken på den. Och min kommentar var en upplysning om denna min avsikt, det var inte avsett som diskussion . Men karaktären hos din respons på min kommentar gör att du inte kan stå emotsagd.

      • Ninanovember 12, 2023 kl. 3:18 e m
       Författare

      Det var inte meningen att förnärma dig med mina fördomar. För ja sådana har jag.
      Återkom gärna när du läst boken. Vore roligt att veta vad du tycker om den.

  • Mariannenovember 14, 2023 kl. 10:23 f m
  • Svara

  Tack för underbar sågning som jag inte funderat på att läsa för alla positiva kommentar. Nu har jag ditt stöd! Tack, kommer aldrig läsa den boken.

  • Anonymnovember 14, 2023 kl. 10:40 f m
  • Svara

  Ha! Jag gillade verkligen Blommorna men håller med dig om Lektioner i kemi. Boksmak kan verkligen vara komplex 😄

  • Anonymnovember 15, 2023 kl. 6:24 e m
  • Svara

  Tycker verkligen om din sågning. Började läsa boken efter alla rekommendationer, tröttnade efter ett tag. Blev less på alla tågtider, detaljer och om gravar/personer som var döda och som inte hade någon betydelse för handlingen. Mannen som var svekfull och hon så god som stod ut. Påminner om de gamla veckotidningarnas noveller som jag läste som barn. Tyckte inte heller om Där kräftorna sjunger. Klichéer och falsk romantik, tröttsamt. Däremot var Den stora skrivboken en läsupplevelse, just nu läser jag Min bokvärld av Kerstin Ekman, där kan man få goda tips på böcker man missat.
  Claudette

  • Christernovember 17, 2023 kl. 10:33 e m
  • Svara

  Oops, det var nära! Hade hennes nyss utgivna bok ”Tre” på julklappslistan men nu stryks den. Tycker om franska kvinnliga författare och tänkte att detta var en nytillskott i skaran. Men Marguerite Duras är förstås outstanding!

  • Anonymnovember 20, 2023 kl. 10:30 e m
  • Svara

  Läser just nu ”Färskt vatten” eftersom en aktad vän rekommenderat ”den bästa bok hon läst”. Klarar inte av den pratiga texten, obefintliga stilen och den förljugna romantiken. Tänkte kulturkrock, men det finns ju suveräna författare i Frankrike. Annie Ernaux är inte sentimental och klyschig, t ex. Så befriande att läsa din grymma recension!
  Mormor, 81

   • Ninanovember 21, 2023 kl. 3:23 e m
    Författare
   • Svara

   Tack mormor!

   Vad sa du till din vän då? Svårt att totalsåga ”den bästa bok hon läst” kanske?

   Förutom Annie Ernaux finns Nina Bouraoui och Édouard Louis och så Proust och de Beauvoir fast de är ju döda.

  • Anonymdecember 8, 2023 kl. 9:16 f m
  • Svara

  Tack, en prövning att läsa. Hade slängt den om det inte varit bokklubbsbok. Tänker på musiken i Lelouchs film En man och en kvinna ” dabadaba da dabadaba da” lika mkt innehåll. De kanske skrev boken tillsammans. Finns fö flera kommentarer om äldre män som inte längre har sex, och så denna vurm för den unge mannens kropp…skumt.

  • Anonymdecember 10, 2023 kl. 7:47 e m
  • Svara

  Åh, så skönt att hitta detta sammanhang där den här boken inte höjs till skyarna! Trodde jag var dum i huvudet som inte fattade grejen utan mest störde mig på språket och allt unket… 😜

  • Miandecember 26, 2023 kl. 7:33 e m
  • Svara

  Underbart, vilka befriande kommentarer om denna kritikerrosade roman som jag fick i julklapp av en stor bokläsare, Har läst några kapitel men finner inte nått intresse alls.
  Jag har sedan barndomen varit en ”bokmal” läst allt men för ca tio år sedan tappade jag intresset mer och mer, ser alltid Babel, lyssnar på författarsamtal, går på bokmässor och tycker det är så inspirerande men har har inte läst nån av de senaste årens stora romaner förutom baksidesinfo utan att känna nåt läspirr och saknar det, tycker jag känner igen historierna från tidigare böcker eller eget och omgivningens liv, kanske jag åxå blivit för gammal eftersom jag inte hittar nån ny historia i någon bok, kamraterna läser allt hela tiden och är med i bokcirklar, verkar bli som en läskonsumtion. Kan det vara såsom en läsarsnobbism som växer fram eller är det jag som är svårtillfredsställd 🙂 Är det nån som har nått bra tips så mottages det gärna:)

   • Ninadecember 26, 2023 kl. 8:58 e m
    Författare
   • Svara

   Kanske delar du och jag boksmak? Har du läst Tolstojs Anna Karenina? Eller något av Helle Helle (inte Bob)? Eller de senaste nobelpristagarna Fosse, Ernaux: Mina bästa läsupplevelser finns listade här: https://karenina.se/category/betyg-v/

  • Jilljanuari 20, 2024 kl. 10:46 f m
  • Svara

  Tack för att du finns och har så bra smak. Jag tycker också att Anna Karenina är den bästa boken. Jag hittade dig när jag sökte recension av den urdåliga Färskt vatten …..som några av mina vänner Älskar. Topplistan i new York times kan man aldrig lita på.

  • Anonymfebruari 11, 2024 kl. 10:32 e m
  • Svara

  Varmt tack för din recension, puh, jag trodde bara att det var jag som störde mig på denna trista bok. Ett övergrepp till av Philippe Toussaint, och jag vet inte vad jag skulle ta mig till…

   • Ninafebruari 12, 2024 kl. 12:01 e m
    Författare
   • Svara

   Haha! Tack för din kommentar.

  • Anonymfebruari 21, 2024 kl. 12:34 e m
  • Svara

  Oj, vilken sågning. Jag som köpte den för den vackra bilden i titeln! Nu måste jag ju lösa den för att se om kritikerna har rätt🙄

 1. […] men ofta är det alltför storslaget och klyschigt för min smak. Jag tror läsaren som gillar Färskt vatten till blommorna skulle tycka om den […]

 2. […] (överlägset) mest lästa inlägg på Karenina.se är sågningen av Färskt vatten till blommorna. På andra plats kommer årets Nobelpristagare Jon Fosses Hundmanuskripten. På tredje plats hittar […]

Lämna ett svar