Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

O_Perrin_2021.jpg

Eller snarare en färsk sågning till arkivet, när Lektioner i kemi möter 50 nyanser av grått i ett sammelsurium av klichéer. Jag har nog aldrig tidigare stött på så många förljugna plattityder i en och samma bok och då har jag ändå läst både Amerikansk jord och Alkemisten. Det finns något gravt unket och konservativt i denna effektsökande melodram. Det bekymrar mig att jag kan läsa den ena positiva recensionen efter den andra utan att stereotyper eller förlegade könsnormer ens nämns. Den är översatt till trettio språk och jag känner mig udda.

Den ser ju lovande ut med titeln och en blomma för dagen på omslaget. Jag gillar tematiken, att det handlar om att orientera sig i livet och samtidigt förhålla sig till döden. Jag är positiv till att den utspelar sig bland gravar och rabatter på en kyrkogård utan att i allt för stor utsträckning blanda in själva religionen.

De första femtio sidorna anstränger jag mig verkligen för att vara välvillig. Jag försöker tycka om den och inte nappa på Valérie Perrins provokationer, men hon tar det helt enkelt för långt med sin smörja.

 • ”Hon skapade blommor som var som händer som öppnade och slöt sig efter väderleken.” Är hon Gud?
 • ”Jag har alltid haft färger på mig under de mörka kläderna för att räcka ut tungan åt döden.” Allvarligt, är du 56 år eller 5,6?
 • ”..hatet bränner i blodet på mig som floder av sura godisar.” Ehh nej, det gör det inte.
 • ”[han är i pensionsåldern] ser ut som ett barn, som ofta blir fallet med pojkar som aldrig pysslats om av en mor.” Mödrar är absolut ansvariga för sina söners utseende i hela deras vuxna liv, det är rimligt.
 • ”Tomater röda som kinderna på en ung flicka.” Som flickorna i barnböcker från femtiotalet. Det är en bra bit in på 2000-talet nu.
 • ”..man får den familj man förtjänar.” Säg det till Elaine Eksvärd med flera.
 • ”..det är bara egoister som fruktar sin egen död.” Absolut sanning! Vilket bland annat bevisas av hur killar i tjugoårsåldern beter sig i trafiken.
 • ”Tragedin hade kastat ut henne i en frusen öken […] En tunn hinna av frost hade lagt sig under hennes hud.” Nej, sorg orsakar inte långvarig vasokonstriktion i huden.

Det är inte första gången jag är på klyschfest på kyrkogården men måtte det nu vara den sista. Min läslust fick sig en rejäl omgång av nästan femhundra sidor jolmigt trams med åt helvete för många detaljer om osannolika karaktärer som lallar omkring och ramlar ner i gravar, klunkar jasminte, citerar Elvis-låtar med känslor som slår rot, naglar inborrade i hud och har ”ointressanta men lyckliga samtal”.

Huvudkaraktären Violette är faktiskt inte helt olik kemifjanten Elizabeth Zott. Hon är föräldralös, har varit på fosterhem, saknar vänner men är förstås en fantastisk person, en Madonna-gestalt. Snäll, vacker, arbetsam och pålitlig. Hon är ihop med en man som utnyttjar, bedrar och lämnar henne, (trots att han egentligen verkligen älskar henne). Möjligen är hon författarens alterego med sin katolskinspirerade klädstil. När jag ändå sjunkit så här lågt att jag går in på författarens person vill jag tillägga att Perrin är ihop med den trettio år äldre Claude Lelouche vilket förstås inte kan ses som ett bevis men kanske en indikation på att hon har en försmak för sådant som är gammalt och förlegat.

Självklart finns det en hora här också. Hon är obildad, använder svordomar, smörjer sig med Nivea, har stor näsa och hon kommer häftigt utan smekningar. För henne slutar det givetvis med självmord. Det är gott om stora och allvarliga trauman i Färskt vatten till blommorna eftersom författaren saknar förmågan att framkalla känslor hos läsaren på annat sätt. Hon har också slängt in några tillgivna hundar och katter (vilka som så mycket annat är helt överflödiga i diegesen). Och så dessa osannolika dagböcker som låter karaktärerna veta vad döda människor egentligen tyckte om ditt och datt och Violette själv. Som sirap på grädden på det sötade moset finns här också en slags mordgåta.

Banalt, kladdigt, förutsägbart, helt otroligt trist och skadligt för bokhälsan. Jag vill med ett sista citat utfärda min varning.

”En pojke är lite som en vild blomma, en hagtorn, han växer av sig själv om det finns något att äta, dricka och klä på sig. Om man säger till honom högt att han är vacker. En pojke växer bra om det finns en far. Det är mer komplicerat med en flicka.”

29 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Marsanfebruari 19, 2023 kl. 2:40 e m
  • Svara

  Herregud, Karenina, detta måste vara din absolut bästa sågning hittills. Underbar! Jag avbokade omedelbart min reservation av boken på biblioteket. Tack!

   • Ninafebruari 19, 2023 kl. 2:47 e m
    Författare
   • Svara

   Tack! Men frågan är om jag gör rätt i att avråda folk från att läsa? Men du läser väl någon annan bra bok istället?

  • Marsanfebruari 19, 2023 kl. 3:50 e m
  • Svara

  Det behövs motvikt till lyriska kommentarer om tramsiga romaner (Jag stod inte heller ut med Ms Zott).
  Nu läser jag Herland av Charlotte Perkins Gilman. Vad tycker DU om den? Är den relevant idag?

   • Ninafebruari 19, 2023 kl. 6:14 e m
    Författare
   • Svara

   Jag tyckte om den även om den kanske är något daterad.

 1. Jag hade redan valt bort att läsa den men stort tack för sågningen! Precis vad man behöver så här års.

  • Mariefebruari 19, 2023 kl. 9:32 e m
  • Svara

  Jag ska nog skippa den här då jag helt håller med dig om Lektioner i kemi…

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:09 f m
    Författare
   • Svara

   Ja det är nog lika bra.

  • torgustfebruari 19, 2023 kl. 9:54 e m
  • Svara

  Haha, ja, det är nog den roligaste och frejdigaste sågning, som jag läst.
  Undrar vad du skulle tycka om Städerskan av Nita Prose, som jag nyligen blev klar med. Jag gillade den, som den saga den är.

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:09 f m
    Författare
   • Svara

   Tack, det undrar jag med. Det lutar åt sågning, jag verkar ha svårt för sagor, jag ligger lågt tills vidare.

  • Kurtfebruari 20, 2023 kl. 5:59 f m
  • Svara

  Det låter som Där kräftorna sjunger av Delia Owens , som jag verkligen inte begrep alla positiva omdömen om!

   • Ninafebruari 20, 2023 kl. 9:07 f m
    Författare
   • Svara

   Det kan du ha helt rätt i men jag måste ha varit på bättre humör när jag läste Kräftorna för den tyckte jag bättre om.

 2. Kan det vara så att du helt enkelt är färdig med romaner? Själv tycker jag att jag har blivit för gammal för ”sagor för vuxna” och läser hellre annat, t ex biografier och memoarer.

   • Ninafebruari 26, 2023 kl. 2:24 e m
    Författare
   • Svara

   Nej det tror och hoppas jag inte. Kan man verkligen bli för gammal för bra romaner? Senast igår läste jag ut romanen Jenny som gjorde mig rent ut lycklig för en stund.

  • Karinjuni 15, 2023 kl. 2:55 e m
  • Svara

  Så bra skrivet! Håller helt med om denna, kemin och kräftorna. Begriper inte varför de höjs till skyarna av så många.

  • Åsa Hjelmjuni 16, 2023 kl. 7:44 e m
  • Svara

  Så kul att läsa din sågning! Som jag har kämpat med denna bok ett par veckor! Kvinnan som varmt rekommenderade den sa ”den börjar konstigt, men sedan blir den fantastisk!” Jag tyckte aldrig den blev så himla bra … och trodde jag var korkad på något vis. Nu fick jag tillbaka självkänslan. Tack!

   • Ninajuni 16, 2023 kl. 7:53 e m
    Författare
   • Svara

   Tack för att du delar med dig 💚

  • Malinjuli 5, 2023 kl. 7:08 e m
  • Svara

  Har hittat min litterära soulmate! Alla dessa upphaussade böcker och boktips från nära och kära (Färskt vatten, Kräftorna m.fl.) och jag har undrat vad det är för fel på mig som aldrig delar deras upplevelse. Sen hittade jag dig Nina och nu har jag för vana att gå in och söka på vad du tyckt om en bok innan jag sätter tänderna i den. Tack! 😀

  • Ninajuli 5, 2023 kl. 8:03 e m
   Författare
  • Svara

  Nämen, vad kul med en litterär själsvän! <3 Kanske har du något boktips till mig?

  • Malinjuli 6, 2023 kl. 10:10 f m
  • Svara

  Oj vad svårt, jag tror du har läst så mycket redan! 🙂 Men några jag gillat är alla av Marie Aubert, Vänligheten av John Ajvide Lindqvist (gillar många av honom trots att den genren inte är min grej egentligen), Gertrud av Moa Gammel, Det andra målet av Jonas Karlsson, Dvärgen av Pär Lagerkvist, Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Och två barnböcker jag älskar är Pärlfiskaren av Karin Erlandsson och Rymmarna av Ulf Stark.
  Efter dina tips har jag nyligen läst Vi är inte här för att ha roligt och Haralds mamma, gillade båda! Har även duckat Lektioner i kemi och är mycket nöjd med det, haha.

   • Ninajuli 6, 2023 kl. 11:45 f m
    Författare
   • Svara

   Bra böcker allesammans 👍🏻 Jag har inte läst Det andra målet, tack för tips! Lektioner i kemi kan du hoppa med gott samvete hehe

  • Beatajuli 8, 2023 kl. 9:14 f m
  • Svara

  Tack snälla! Nu är både jag & min mamma mycket gladare efter din fantastiska sågning av boken som både hon och jag försökt oss på att läsa. Mamma började till och med läsa den parallellt med mig för att vi skulle försöka förstå om det var var jag eller recensenterna på omslaget som inte förstår sig på vad en riktigt bra bok är.
  Nu är vi lite närmare lösningen på den gåtan.

   • Ninajuli 8, 2023 kl. 10:44 f m
    Författare
   • Svara

   Skönt att vi är flera som vet vad bra böcker är för något, hehe.

 3. Ok då lägger jag ingen tid på denna bok som är så hyllad. Smaken är ju så delad och allt som tangerar feelgood är inte för mig.

  Men jag är lite förvånad på Amerikansk jord, den gillade jag verkligen, mest för innehållet iofs. Kände inte till ämnet så mycket innan. Lyssnade på den.

  • Pia Watkinsonjuli 29, 2023 kl. 5:01 e m
  • Svara

  Mycket roligt skriven recension, skrattade högt. Har inte läst boken och lär knappast göra det nu :). Håller helt med dig om Amerikansk Jord – blev förvånad att den blev så hyllad! Gillade inte heller Kräftorna Sjunger.

   • Ninajuli 29, 2023 kl. 9:05 e m
    Författare
   • Svara

   Tackar tackar! Roligt att höra.

  • Birgitta Tobissonaugusti 22, 2023 kl. 7:21 f m
  • Svara

  Intressant det du skriver om att du tröttnat på ”sagor för vuxna”. Jag har känt samma sak i några år, och också hellre sökt mig till biografier och memoarer. Men jag har inte accepterat att det kan vara så, utan har försökt med roman efter roman, men bara läst halvvägs. Nu när jag hört dig säga det ska jag tryggt följa mina känslor och gå över till verkliga livsöden.

   • Ninaaugusti 22, 2023 kl. 7:39 f m
    Författare
   • Svara

   Men det finns ju massor av realistisk skönlitteratur! Det är min favoritgenre.

  • AnnSofie Rosenbergseptember 12, 2023 kl. 9:59 e m
  • Svara

  Tack för att jag hittade din recension! Har tagit mig igenom 3/4 av boken och inte förstått varför den är så uppskattad. Du sätter fingret perfekt på det jag känt. Förstår också av ditt omdöma att jag tyvärr inte kan vänta mig att jag inte kommer att ändra uppfattning på den sista 1/4. Än en gång tack!

  • Evaseptember 16, 2023 kl. 11:45 f m
  • Svara

  Tack för din utmärkta recension! HUR kan så många uppskatta smörjan? Jag fick bläddra förbi åtskilliga lovsånger innan jag hittade din klarsynta, rättvisa och välformulerade!

Lämna ett svar