Livläkarens besök av Per Olov Enquist

Jag har lyssnat på Per Olov Enquists historiska roman Livläkarens besök vars handling inspirerats av verklighetens danska kung Christian den sjunde (1749-1808), drottning Caroline Mathilde av Storbritannien (1751-1775) och livläkaren Johann Friedrich Struensee (1737-1772).

Redan i romanens inledning får vi veta att livläkaren kommer att dömas till döden. Klimax i den här romanen hör inte samman med någon spännande upplösning. Christian är sinnessjuk (schizofren?) och får därför den tyske livläkaren som någon slags god man. Caroline Mathilde och livläkaren inleder en kärleksrelation som resulterar i en dotter och detta förhållande är den offentliga förklaringen till avrättningen. Drottningen fängslas och förlorar vårdnaden om sina barn.

Men livmedikusen Struensee är en upplysningsman. En progressiv, humanist som framför religionens regler vill främja frihet, rationalitet och jämlikhet. Till de övriga i hovets förtret lyckas livläkaren (och drottningen) ta makten och avskaffa censur i Danmark, som första land i världen.

Enquist lyckas med sin poetiska prosa skapa en atmosfär jag verkligen trivs i. Personporträtten är fantastiska, framförallt är det Caroline Mathilde, även kallad, den ”engelska lilla horan” som imponerar. Enquist lyckas hitta hennes röst och gör hennes realistiskt komplex. Jag gillar Enquists tolkning om hur drottningen underskattades som fullvärdig människa i sin roll som kvinna. Enquist har gjort henne sammansatt, politiskt medveten och med en egen sexualitet.

Jag har antagit en utmaning tillsammans med Mösstanten och Kicki att läsa alla böcker som vunnit Augustpriset i kategorin skönlitteratur. Det är 32 böcker som utgivits mellan 1989 och 2020. Det här är min 25 bok.

Lämna ett svar