Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert

Inte nog med att det är fredag och klackarna är i taket, jag har hittat en ny författare. En belgisk rackare som bland annat tilldelats ALMA-priset. Jag tycker hans stil påminner om Marguerite Duras med närvaro, känslor och en stämning som bränner skönt. Uppbyggnaden liknar en film. Med små medel skapar han komplexa karaktärer, många suggestioner och ett öppet slut.

Den här festen drar igång pang bom in media res. Vi får ingen bakgrundsinformation, vi vet inte var vi är i tid och rum, en belägenhet som kan höra ihop medfestligheter. Det kommer att börja så tre gånger för det här är en triptyk med tre olika scener. Gemensamt för alla är att berättaren är densamma, det näst yngst barnet i en skara på fyra. Storasystern har flyttat hemifrån men hoppar in när mamma försvinner. I den här familjen är mamman opålitlig och pappan helt ute ur leken.

Kärleken vi inte förstår är en ungdomsbok, enligt piratförlaget passande för fjorton år och uppåt. Jag tror dock att många vuxna skulle anse detta vara utmanande läsning, på ett bra sätt. Händelserna pågår under ytan och det är gott om luckor för läsaren att fylla med sina egna tolkningar. En utmärkt roman att bokcirkla runt. Redan titeln lockar till diskussion.

Men nu ska jag inte förvilla er alldeles som jag dillar om fest. Det här är en starkt berörande skildring men utan effektsökande explicita beskrivningar. Moeyaert har en fantastisk förmåga att förmedla ett realistiskt naivistiskt perspektiv och jag lever mig in fullständigt i saknaden efter storebror och i omsorgen om den tystlåtna lillasystern. Här gör litteraturen något som varken film eller speciellt många författare kan, försätta mig som läsare i två positioner samtidigt. Jag är barnet som ogillar oljuden som kommer från storebroderns rum på natten, och jag är mitt vuxna jag som hör varningsklockorna ljuda under hela läsningen. Plus för hundarna som speglar sina hussars känslor och den okonstlade beskrivningen av homosexualitet.

Jag vill absolut läsa mer av Bart Moeyaert, det finns åtminstone två böcker till av honom på svenska.

1 ping

  1. […] Senegal, Kroatien, Moçambique, Kuba, Estland, Rwanda, Lettland, Litauen, Pakistan, Kamerun, Belgien, Slovenien, Egypten, Trinidad och Tobago samt Bosnien och […]

Lämna ett svar