Framtidens arab [#1] av Riad Sattouf

Han är född i Frankrike av en fransk mamma, pappan är från Syrien. Själv är Riad Sattouf ett gulligt litet barn med blond kalufs och det här är hans berättelse om sin uppväxt.

Framtidens arab är en självbiografisk serie i sex band. Den är lite som Jävla karlar med en idealisk balans mellan humor och elände, fast i Mellanöstern och med bara en pappa. Den pappan är lärare och tror starkt på utbildning, är manschauvinist, icke troende, gillar att döda djur och drömmer om att ett stort lyxhus. Mamman är med på bilderna när hon tar hand om Riads lillebror, hon är tyst förutom när hon någon gång säger ifrån till sin man eller far.

Familjen bor mellan 1978-1984 i Libyen, Frankrike och Syrien. Det är lärorikt och intressant att ta del av politik, kultur och leverne i Mellanöstern. Skildringen är satirisk och väldigt kritisk främst av pojkars och mäns beteende i alla länder. Jag är väl knappast rätt person att dra rasistkortet men jag blir inte förvånad om någon annan gör det.

Bilderna är lite småfula men i kombination med texten som väldigt ofta är på pricken får de mig att dra på munnen. Jag vill absolut läsa fortsättningen.

2 pingar

  1. […] Norge, 15 från USA, 11 från Frankrike, 10 från Danmark etcetera. Nya länder för 2023 är: Syrien, Andorra, Senegal, Kroatien, Moçambique, Kuba, Estland, Rwanda, Lettland, Litauen, Pakistan, […]

  2. […] har tidigare skrivit om den första boken i Riad Sattoufs självbiografiska serie, nu har jag läst resterande fem delar. Tyvärr får jag […]

Lämna ett svar