Vi av David Nicholls

Vi (av författaren som skrev En dag) är en lättsam relationshistoria ”med djup”. Som en blandning av Dum & dummare och Nothing Hill. De som är vi, har hamnat i en äktenskapskris. Douglas är torr (naturvetenskapligt intresserad) och trist, välutbildad, ängslig, reko och lyckas till sin stora förvåning bli tillsammans med den coola, vilda, konstnärliga, vackra och populära Connie. De gifter sig och får en son. Men sen vill hon skiljas. I ett desperat försök att vinna tillbaka sin frus kärlek tar han med sin familj på en tur genom Europa. De hamnar inte i Schlaraffenland, om man säger så.

Jag är svårflörtad när det kommer till den här typen av litteratur på samma sätt som jag är skeptisk till serier med burkade skratt. Motvilligt drar jag ändå på munnen ibland. Trots att det är förutsägbart (självklart misslyckas han), tramsigt (cykeldomino), stundtals stereotypt (hon är så vacker och det strålar om henne så vacker hon är, allrahelst som nyförlöst) med stela karaktärer som man lär känna direkt och som inte utvecklas ett smack, så finns här en hel del att tycka om och faktiskt fundera kring.

Relationen mellan far och son (på 17 år) är intressant. Jag känner med Douglas som vill väl men handlar helt fel. Men man kan ju heller inte vara kompis med sitt barn. Han representerar förnuftet och det rationella medan Connie tack vare sin emotionella intelligens är socialt kompetent och härlig att hänga med. Är detta en bra grund för äktenskap, eller ej? Jag tror nog det. Lika barn leka inte bäst. Poängen är väl att vi behöver använda oss av både förnuft och känsla och vara intresserade av och bemöta den andras sidor. Europaresan som de gör implicerar besök på diverse konstutställningar vilket är givande att få ta del av.

Det jag saknar i den här romanen är realism, vardagssituationer, mindre förutsägbara karaktärer och att bli berörd. Eftersom Douglas återberättar i analepser samt skämtar i de allvarliga situationerna kommer läsaren inte speciellt nära karaktärerna.

Förmodligen kommer jag glömma att jag läst den här boken ungefär i morgon. Men det var ändå ganska kul medan det varade.

Lämna ett svar