Vanliga människor av Clara Törnvall

Det här är en bok för unga autister om oss ”vanliga människor”, icke-autistiska så kallade neurotypiker (NT), ”en autistisk guide skapad av en autistisk guide.” Kul att författaren ”vänt på perspektiven”, det vill säga förmedlar minoritetens och sitt eget perspektiv.

”Att vara neurotypisk betyder att ens hjärna har utvecklats på ett speciellt sätt. Det gör att man tolkar världen enligt en viss mall och tänker, talar och rör sig annorlunda jämför med autister. […] Att vara normal eller vanlig är inget man kan rå för. Det har biologiska orsaker och beror inte på hur ens uppväxt har varit.”

Clara Törnvall hävdar att sju procent av Sveriges befolkning har en neuropsykiatrisk diagnos (NPF). Anledningarna till att diagnoserna har ökat hittar man i samhällets krav på individen redan i skolan, genom snurrdörrarna, i det flexibla arbetslivet och resten av livet. ”Varje människa ska vara ett eget multikompetent litet universum och själv sköta alla delar av livet. Vara bra på allt och kunna allt.”

Jag tyckte jättemycket om hennes tidigare bok ”Autisterna – om kvinnor på spektrat”. Den här är i och för sig snäppet roligare men också för kategorisk. Förmodligen är det svårare att undvika generaliseringar när man skriver för unga. Men ändå. Exemplen hon valt när hon beskriver neurotypiker känns ofta som de absolut sämsta. Ibland träffar hon mitt i prick, ibland skrattar jag, men ganska känns det överdrivet och farsartat. Lika kategorisk är hon när det gäller de diagnostiserade.

”Somliga neurotypiker kan ägna sig åt att närmast tvångsmässigt socialiserande både i telefonen och öga mot öga. De ägnar all sin tid åt alla underhålla sociala kontakter och träffa vänner vilket gör att annat kan bli lidande. Till exempel kan det bli svårt för dem att utveckla riktiga specialintressen. De hinner helt enkelt inte.

Jag uppskattar att få lära mig att det heter ”omständligt” och om ”Jomo – joy of missing out. Stanna hemma! Gå inte på samtidens myt att man måste stressa runt mellan en massa olika aktiviteter.” Och i det avslutande testet förstår jag varför jag inte känner igen mig i beskrivningen av den klassiska NT, jag får flest tvåor vilket då ska betyda att jag är introvert och känslig. Men ljuger om att dina fula byxor är snygga – det gör jag.

Lämna ett svar