Passageraren av Cormac McCarthy

Den här boken var för mig som bibeln för en ateist. Kanske det tråkigaste jag någonsin läst. Jag tyckte väldigt mycket om Vägen, men Passageraren tryckte på min off-knapp så jag får avstå Stella Maris. Jag är så svag nu att jag orkar inte ens bli irriterad.

Bobby är manligheten själv och dykare. Han är smart, tuff, ledsen och alkoholiserad. Hela tiden är han i dialog med en massa andra manstuffisar (samt en transkvinna). De samtalar om saker amerikanska män i böcker brukar gilla som krig, avsugningar, kvantmekanik, vapen, presidentmord, kvarkar och annat som jag inte förstår. Men jag uppfattar i alla fall misogynin och sexismen.

Bobby sörjer sin döda syster som han också var typ kär i, hon var schizofren och hon har sina egna kapitel där hon dillar fritt, oklart om vad. Det kan man kanske få klarhet i om man läser Stella Maris men det kan alltså tyvärr inte jag göra.

Dialogerna är helt omarkerade så jag har ingen aning om vem som säger vad (och vem som knullar vem) och inte bryr jag mig heller. Jag vet inte vem som pratar och jag vet inte om vad, orkar absolut inte googla (Nomexdräkt, Maserati, Link-Belt-kran). Orkar knappt hålla i boken. Jag tacklar av. Alla dessa smarta män, alla öl, all matematik och fysik (som jag trodde att jag var intresserad av) släcker ner mig cell för cell och det känns som att jag inte kommer klara det länge till.

Tack för recensionsexemplaret, det borde jag inte ha fått. Vill ni ta livet av?

Böcker jag hittade i boken: Leviathan av Thomas Hobbes.

Hej d

3 kommentarer

 1. Tack! Då släpper jag tanken på den. Har känt en viss nyfikenhet även om den avtog efter Lundströms bokradio härom veckan.

   • Ninamars 3, 2023 kl. 9:29 f m
    Författare
   • Svara

   Jag funderade på om jag skulle lyssna på det… men är fortfarande för svag tror jag.

  • Peter Bekkhus-Wetterbergmaj 21, 2023 kl. 7:15 e m
  • Svara

  Jag har läst femti sidor i den nu och jag fattar inte varför den skulle vara så bra som recensionerna säger. Jag tycker den hittills bara är skit och trams.

Lämna ett svar