Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld

Som en mix av Ágóta Kristófs direkta språk och Karin Smirnoffs realism. Det kan knappast bli bättre! Marieke Lucas Rijneveld från Nederländerna vann International Booker price 2020 för den här helt fantastiska och obehagliga romanen, som dessvärre inspirerats av författarens egna erfarenheter.

Det handlar om det tioåriga barnet Jas som förlorar sin bror i en olycka vilket trasar sönder den djupt kristna lantbrukarfamiljen. Med livlig fantasi och magiskt tänkande, utan stöd från vuxenvärlden följer vi Jas alltmer destruktiva leverne med magont, utforskande av sexualitet och någon slags anal fas. Det är många explicita scener och extremt obehagligt.

Styrkan i den här romanen är inifrånperspektivet som författaren behärskar som ingen annan. Barnets naivistiska blick på omvärlden och barnets tolkningar av vad det ser och upplever. Detta måste läsaren smälta och sen omtolka utifrån sin egen förförståelse. Barnet legitimerar den gränslösa atmosfären. Författaren närmar sig också kön på ett sätt som fascinerar mig.

Ljudboken är uppläst av en favorit, Lo Kauppi.

”Ilska har gångjärn som aldrig behöver smörjas.”

2 kommentarer

1 ping

  • torgustmars 15, 2021 kl. 6:58 f m
  • Svara

  Ja, här är vi överens. Otroligt bra bok!

   • Ninamars 15, 2021 kl. 1:49 e m
    Författare
   • Svara

   Ja visst! Och det var vi inte ensamma om att tycka.

 1. […] kristna familjen på den nederländska landsbygden där den unga flickan bor. Ni som har läst Obehaget om kvällarna kommer att känner igen er. Då var det med barnperspektivet Rijneveld imponerade. Den här texten […]

Lämna ett svar