Maran (Pax #9) av Åsa Larsson & Ingela Korsell

Då har jag och 12-åringen läst ut den nionde och näst sista boken i fantasy-serien Pax. Vi har inte tröttnat.

Här är vi i drömmarnas värld, och det är ett spännande tema. Det väcker tankar och samtal om vad drömmar egentligen är för något och hur de kan fungera.

Pax är en fantastisk bokserie, vars blandning av fantasy och realism är utmärkt. I den verkliga världen anses bröderna Alrik och Viggo vara ”problembarn”. De har ingen pappa att räkna med och deras mamma är alkoholist, därför bor de med fosterföräldrar. Utdömda av omgivningen står de maktlösa. Men i den magiska världen besitter de krafter.

Författarna skriver med mjuk hand, hela tiden värnar de barnens perspektiv både litterärt och mot delar av vuxenvärldens förutfattade meningar och idiotier. När barn gör knäppa grejer finns det bakomliggande anledningar, här får vi ta del av förklaringarna. Vuxenvärldens stelbenthet, förtryck och fördömanden skildras med all önskvärd tydlighet genom Träslöjds-Thomas, en vuxen som helt enkelt är dum i huvudet. Man blir tokig på honom och det är härligt att i högläsningssituationen få dela en stark känsla med sitt barn.

Lämna ett svar