Långt bortom havet av Isabel Allende

1939 vinner Franco det spanska inbördeskriget vilket tvingar tusentals att fly, bland annat till Chile. Romanen är dels en inventering av den politiska utvecklingen i Chile, dels en kärleks- och relationsroman. Vi följer pianisten Roser och läkaren Victor som ingår ett konvenansäktenskap.

Spännande teman och bra språk, men av någon anledning väcker lyssningen inga starkare känslor hos mig. Uppläsaren är inte min favorit, det kan spela in.

Det är intressant eftersom romanen baseras på delvis verkliga händelser. Mina tankar fastnar vid resonemangsäktenskap, eftersom det är ett lyckligt sådant som gestaltas i boken. Det är något som är helt uteslutet i vår kultur, vi kopplar det samman med tvång. Jag är inte helt säker på att man borde avfärda det så kategoriskt. Läsningen väcker diskussionslusta!

Jag har tidigare läst Andarnas hus av samma författare, den tyckte jag mycket om.

Lämna ett svar