Liv Strömquists astrologi

Är du individualistisk som väduren Jane Goodall? Eller är du oxe och står pall för allt, som drottning Elizabeth II? Inte är du väl en lättviktig tvilling som John F Kennedy? Du är bergis ”zodiakens ömhuding” det vill säga kräfta med överutvecklad empati som Lindsay Lohan? Om du är lejon gäller det att du bearbetar ”lejonenergin” för att undvika att bli som Arthur Sackler (som orsakade opiumepidemi). Du skulle kunna vara en lojal och perfektionistisk jungfru som Beyoncé. Inte är du våg som Gwyneth Paltrow för här finns inga pengar att hämta. Kanske är du en kåt och kriminell skorpion som Kristi Brud? Ombytlig skytt som drottning Kristina? Eller är du som jag, en målmedveten stenbock, antingen rigid som J.R.R. Tolkien eller flippad som Bernardine Dohrn? Annars är du kanske vattuman (som för fattaren själv) och socialt knepig förtjust i att mästra, som Ayn Rand. Om du inte känt dig träffad hittills måste du vara fisk med en ”tendens att bli dödligt bunden till vilken slumpmässig lallare som helst som råkar passera förbi”. Som min man, (sedan drygt tjugo år).

Jag skulle aldrig läsa en bok om astrologi om det inte vore för författaren. Jag har läst alla hennes böcker och räknar med att hon gör ämnet rättvist. Blev heller inte besviken, det här var lättsamt och kul. Precis vad jag behövde just nu. Men skrattet fastnade i halsen när jag kom till stenbocken. Hjälp!

Hjälp, kan man lite grand också känna inför hela samtiden. Krig, rasism, senkapitalism, ökade klassklyftor, inflation, klimatkris, Trump, Putin, Åkesson, you name it. Det är allvar och det är skit och man känner sig maktlös och vilsen. Man trodde kanske att människan hade lärt sig av historien, att vi nu visste vad som var rätt och fel. Man blev besviken. Lika bra att vända sig till stjärnorna för svar när man ändå inte fattar någonting av allting. Stjärnorna ger oss svaren vi förtjänar, människan är en tvivelaktig figur.

Eftersom jag är stenbock ger jag naturligtvis inte mycket för zodiakens upplysningar men det bör ändå nämnas att den här lallaren tillhör jordelementet och fisken vatten…

Lika tokigt som det är att tro att lycklig kärlek står att finna med hjälp av skräddarsydda tinderprofiler som man kan välja mellan och förkasta som vore det klädesplagg, lika tokigt är det med astrologi. Varken mer eller mindre. Däremot är det som får mig att skratta inte tokigt alls, den parametern får allt större betydelse för mig.

Lämna ett svar