Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström

Om ormen var förbjuden skulle Adam också ha ätit upp den.
/Mark Twain

Spoilar cirka hela romanen, läs boken först!

Nu har vi hamnat i Stockholm och det går ingen förbi. Hon är en ”skön” söderböna med coolhetskomplex, tjugofem plus som dricker för mycket, kastar fimpar på gatan och släpar runt på cappuccino som vore det livsnödvändigt dropp. Han är äldre förstås, gift och har två barn, men är självklart också ”den djupa typen” som lyssnar på Kent. De träffas på arbetet inom mediabranschen. Tillsammans beställer de mat från underbetalade cykelbud och gnager på den förbjudna frukten vilket gör att det blixtrar och sprakar så att det bländar både karaktärer och läsare.

”I kärlek börjar man med att bedra sig själv och slutar med att bedra andra.”
/Oskar Wilde

En simpel otrohetsaffär är vad de har. Det står klart för mig som utomstående läsare som dessutom är fyrtio plus. Men för den unga kvinnan som fokaliseras – jaget – är det något nytt och spännande. Hon är redo att lämna sin halvdana vardagstrista relation, det känns rätt. Hon är ung i det individualistiska tidevarvet, vill känna livet i sig, har ideal, vill att livet ska vara som på film, med stora känslor, en flaska bubbel i ishink, jordgubbar och chokladhjärtan inslagna i folie.

”Det går såklart att leva defensivt; att bromsa sig själv och minimera alla risker, avrunda tidigt och aldrig ställa frågor som skulle kunna ta en ända till djupet. Samtidigt är ens mer offensiva sida bejakande – den menar väl när den visar att det finns någonting annat än det man planerat för.”

Om jag skriver att de är ynkryggar, att de beter sig själviskt och som fega idioter då de inte vågar ta ett beslut, vara ärliga och göra slut med sina bedragna partners – då kan man tro att jag är en som ogillar den här sortens otrohet. Det är förvisso sant. Men jag stör mig också på människan generellt för att hon är konstig som dels vill ha samhörighet och trygg tillgång till gruppen men samtidigt söker exklusivitet och spänning. Det är en märklig och svår kombination. Vårt belöningssystem tycks gå i spinn av belöningar som bara kommer ibland. Och inget är så spännande som det osäkra, förbjudna och hemliga. Jag tänker mig att man kan jämföra otrohetsaffärer med knarkmissbruk; båda kräver hemlighetsmakeri, ger rus, leder till överilade handlingar, avslutas med baksmälla, mynnar inte sällan ut i en destruktiv nedåtgående spiral.

”Jag kan motstå allting förutom frestelse.”
/Oskar Wilde

Jag retar mig på romanens ”kärlekspar” bland annat för att de koketterar med att de gillar att omfamna mörkret, men blundar för det när de står mitt i det. Framförallt jaget irriterar mig för att hon inbillar sig att undvikande och passivitet är att praktisera snällhet. Dum är hon också (inte konstigt när hennes jag utplånats i och för sig) som tror och hoppas på att en feg och svag man ska sluta vara feg och svag, när feg och svag är allt han är.

”En ung kvinna står inför tusen faror, men bara ett fåtal av dem ger verkligt nöje.”
/Yanina Ipohorskaya

Petra Backströms vuxendebut är en spännande bladvändare. Jag älskar att karaktärerna är realistiska, bjuder motstånd och saknar namn. De kallas hon, han, du och jag vilket förtydligar att det är ett strukturellt problem som avhandlas och att utgången för de olika personerna inte är av individuell art utan följer mönster. Författaren har gillrat en ganska tjusig fälla och jag trillar gladeligen däri. Jag irriterar mig mer på tjejen än killen trots att han beter sig mer amoraliskt. Det är hon som förlorar stadgan i livet och tar stryk psykiskt, han vill och kan både äta äpplet och ha det kvar. Jag blir verkligt engagerad och imponerad av hur träffsäkert hon lyckas skildra förälskelse och besatthet. Ett stort plus för att det är upp till läsaren att tolka om det här är en roman om kärlek eller om det är en stridsskrift? Jag tycker däremot att hon skrivit ut vissa situationer väl övertydligt. Men konstigt nog inte ett enda ord om sex? Jag gillar inte att hon valt att skriva ”dom” (även om det matchar bokjagets stil) däremot älskar jag att hon hänvisar till Juholts mustasch-uttalande när det kommer till aktiva och passiva val.

”Försök inte undvika frestelser; med tiden kommer de själva att börja undvika dig.”
/Bertrand Russell

Jag tolkar Backströms roman som en varning för otrogna män. En annan bra bok på temat är Kärleken i Julia Anderssons liv.

Lämna ett svar