Litterära samtal – Kerstin Wixe

Marguerite Duras har sagt att skriva är att tiga. Att författare är mer för att lyssna än att tala. Men det stämmer sannerligen inte i de tio intervjuer som Kerstin Wixe här genomför (2013). Intervjuaren själv sköter sig närmast exemplariskt, hon är följsam och påläst, ger författarna utrymme, framstår som lugn och trygg, ställer intressanta frågor och skrattar på rätt ställen. Dock är det otydligt vilken bok de talar om (och när hon pratar om Tjechovs gevär säger hon felaktigt Hitchcock). De tio författarna är:

⭐️⭐️ Klas Östergren om Gentlemän: Svårintervjuad på grund av pretentioner och översitteri. Han menar felaktigt att läsare inte reflekterar över författares utnyttjande och utlämnande av historiska personer. Han talar om konst. Det gnistrar till om Wixe när hon analyserar hur Östergren skildrar kvinnor.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Torgny Lindgren om Minnen: ”Jag är dödens rädd för att tråka ut er” säger han vilket skiljer sig stort från föregående författare. Fantastiskt rolig och härligt pessimistisk. Om meningslöshet, jagets överdrivna betydelse. Att jaget egentligen är ett vi fyllt av våra mödrar. Helt makalöst bra intervju. Ska definitivt läsa boken.

⭐️ Katarina Frostenson om Flodtid: Totalt intetsägande. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänka kan man tro när man hör henne.

⭐️ Bob Hansson om Kärlek, hur fan gör man?: Älskar arbetskritiken, normen att det är bättre att jobba med kärnkraft eller att vara en jättedålig lärare som förstör för barnen än att inte jobba alls. Han pratar klokt om kraven på individerna i Sverige och premisserna för tvåsamhet. Gillar också att han säger att vuxen är man när man lärt sig bekräfta sig själv. Men han är enormt forcerad, avbryter och läcker känslor som gör att det blir väldigt jobbigt och stressigt att lyssna på.

⭐️⭐️ Aino Trosell om Nyårsnatt: Hon är svetsaren som blev författare och som är rädd för sina egna berättelser. Jag hade aldrig läst något av henne men hennes parafras på Fröken Julie lät intressant så jag lyssnade på den. Tyvärr inte så bra nej.

⭐️⭐️ P O Enquist om Ett annat liv: Jag har läst boken så den här intervjun tillförde inget nytt.

⭐️⭐️ Maj-Gull Axelsson om Is och vatten, vatten och is: Boken har jag läst, det är inte hennes bästa. Jag gillar hennes feministiska poänger.

⭐️ Sara Kadefors om Borta bäst: Men nej helt ointressant och på tok för forcerat. Kul dock att hon berättar om en ytlig och självbedräglig huvudperson som enligt henne själv inte speglar henne, när det uppenbarligen gör det.

⭐️⭐️⭐️ Åsa Larsson om Till dess din vrede upphör: Jag gillar ju inte deckare men att lyssna på Larsson gav mersmak.

⭐️⭐️ Karl Ove Knausgård om Min kamp: Inga nyheter, men kände faktiskt lite sympati för honom.

Lämna ett svar