Jag, Lilly och resten av världen av Alexandra Maxeiner

Det här en barnbok av en tysk författare. Det lockade mig (har just sett klart serien Weissensee och saknar). Men trots att jag varit uppmärksam hittar jag inte något som skiljer sig från en svenskförfattad bok.

Det handlar om Hanna och hennes mamma, pappa och tre systrar. Mellan systrarna råder konkurrens. En är fjäskig, en är förpubertal, den tredje är bara några år gammal. Hanna tycker systrarna är jobbiga. Det är vinsten med den här boken skulle jag säga, att det är realistiskt. De bråkar, skriker, gråter och grälar. Men det är med milda toner.

Tråden jag gillar bäst är den om demokrati. Pappan föreslår förnumstigt att familjen med hjälp av en demokratisk process ska bestämma färg på deras framtida hus. Det är väldigt vågat när det är fler barn än vuxna i familjen…

Lite smårolig är den, om hur det är att ha syskon. Ett ensambarn som saknar syskon skulle nog kunna uppleva den här som en spark i magen.

Nioåringens betyg: 3,5/5.

Lämna ett svar