Ett rum med utsikt av E.M. Forster

Man kan kanske tro att jag har legat under en sten eftersom jag varken sett (filmen från -85) eller fram till nu läst den här gamla klassikern från 1908 (i svensk översättning först 2006). Romantiska berättelser författade av män har legat långt ner på min prioriteringslista. Men jag är intresserad av klassiker och efter att jag läst om Bloomsburygruppen och insett att E.M. Forster levde som och skrev om homosexualitet så ökade nyfikenheten.

Men jag vet inte alltså… Ett rum med utsikt har ett historiskt värde och är välskriven med flera fina och insiktsfulla formuleringar om kärlek, klass, fred, frihet och feminism. Men den saknar komplexitet, är alltför romantisk för min smak, förutsägbar och de klasskritiska och feministiska ståndpunkterna som givetvis var radikala och hardcore 1908 imponerar föga idag.

Story: Fin ambivalent flicka och lägre klassens ”goda” kille blir kära i varandra. Kille kysser flicka. Flicka förnekar honom och försöker förtränga sin kärlek. Flicka förlovar sig med konservativ rik dum man. Pojke ledsen. Flicka slår upp förlovning med man. Man ledsen. Flicka och pojke gifter sig. Krydda med te, tennis och pianospel. Klart!

Det handlar om att våga ”lita till sitt hjärta”, gå emot normer och förväntningar och välja kärleken även över klassgränserna. Den som förändras och växer under berättelsen är flickkaraktären Lucy. Tyvärr har jag problem med henne. Hon vet inte vad hon vill och framstår lite som ett våp. Lucy flämtar saker som: ”Jag förstår mig inte på sånt här. Jag har inga förutsättningar att förstå det.” Uppläsaren (Julia Dufvenius) läser dessutom hennes utsagor med pressad babyröst vilket jag är allergisk mot. Men nu till vad jag gillar:

”- Jag förknippar dig med en utsikt, en särskild slags utsikt. Varför skulle inte du förknippa mig med ett rum?
Hon funderade ett ögonblick och sa sedan skrattande
– Vet du om att du har rätt. Det gör jag. Jag måtte ändå vara en poetissa. När jag tänker på dig är det alltid ett rum. Så lustigt.
Till hennes förvåning verkade han förargad.”

Nyckelordet i romanen är ”utsikt” som metafor för frihet från sociala och sexuella konventioner, representerade av den goda killen George. Han står också för passion, sanning och skönhet. Utsikten kontrasterar till ”rummet”. Ett rum är låst och stumt i sin utformning just som normer, viktorianska traditioner, konformitet och den rike mannen Cecil. Han är bra med föremål men inte med kvinnor, han vill leda och beskydda dem. Rummet konnoterar ett låst utrymme, plikt och konventioner.

En bok för oss som inte kan låta bli att läsa klassiker, för er som gillar romantik och för er som längtar efter en berättelse om den snälla killen #inteallamän.

2 kommentarer

  • Märitj Franssonapril 3, 2022 kl. 12:20 e m
  • Svara

  Älskar

   • Ninaapril 3, 2022 kl. 2:13 e m
    Författare
   • Svara

   Kul!

Lämna ett svar