Detaljerna av Ia Genberg

”Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.”

Underbart är kort, alldeles för kort. Det här är en 152 sidor kort roman med fyra kapitel där vart och ett är personporträtt av någon som berättarjaget varit i relation med. Hon ligger i nuet nerbäddad i sängen med virusrelaterad feber och tänker tillbaka på den tid som flytt; den stormiga kärleksrelationen med Johanna som brände henne för evigt, den skeva ”Babetta-liknande” vänskapen med Niki, otroheten med Alejandro och Birgitte som hon inte kan komma runt. Som bokomslaget och titeln belyser är detaljerna eller skärvorna delar av helheten. Författaren tänker sig att ”helheten kan berättas, med människor som utan rang vandrar in och ut genom mitt ansikte. Ingen ”början” och inget ”slut”, ingen kronologi, bara ögonblicken och det som uppstår där”. Som en röd ram runt helheten finns Sally. Hon beskrivs inte detaljerat som de andra, kanske för att hon finns kvar? Sally framstår för mig som en metafor för svårigheten med att vara i nuet, att uppskatta det man har just nu.

Det är en oerhört lockande prosa Ia Grenberg har skrivit, intelligent och innerlig med ett melankoliskt känsloläge men samtidigt tillbakalutad. När jag är i hennes text finns det ingenstans jag hellre vill vara och jag läser hela rasket i ett svep. Detaljerna är hennes fjärde bok (genombrottet), och jag blir sugen på att läsa hennes tidigare verk. Berättarjaget är liksom chill, bisexuell, inte konservativ, till synes frikopplad från det normativa. Hon hoppade av studier i sina yngre år, avslutade sällan några projekt. Festade en del. Hon lockas av personligheter olika hennes egen och hänger ihop med de här drivna människorna som är ganska påfrestande för sin omgivning. Jag tänker på vad fint det är att genom böcker lära känna människor utan att behöva umgås med dem. Jag tänker också på att berättelser består på ett sätt som inte människorna gör.

Detaljerna handlar om hur vi blir till i relationer och separationer men också om litteratur, nostalgi, makt, kärlek och klass. Läs den, snart är det för sent.

Lämna ett svar