Ett fönster på glänt av Kerstin Thorvall

Nämen vad nu, tänkte jag. Är det Bodil Malmsten jag läser? Lika bra och lika franskt, inledningsvis. Mer personligt och sinnligt, mer dans och sex och mindre trädgårdsarbete. Men lika många språkliga missförstånd, kulturkrockar och tankar om män.

Det här är en samling texter om olika ämnen. Här delar Thorvall vad hon ser (citronträd och offentlig barnaga), smakar (ostar och croissanter), luktar (urin), känner (starkt solljus på huden) och hör (fransmän som skriker VADÅ? om hon råkar felbetona ett ord) i Frankrike. Minnen från sin barndom. Sin trotsålder som hon genomlevde som fyrtioåring. Hon uppvärderar gråten. Skriver om osäkerheten inför farmors-rollen. Dansglädjen och tankar om klimakteriet.

”Aldrig ska jag komma till mina barn med erfarenheter och beskäftigheter som de inte vill ha. Aldrig ska jag påpeka att jag, som fått och uppfostrat fyra barn, jag vet nog en del, gammal är ändå äldst, det hjälps inte. Aldrig. Inte jag, inte.
Och här står jag nu och säger det. Jag hör mig säga det, min svärdotter hör det, så att hon i sin tur kan tänka, att aldrig, när min dotter blir vuxen då ska jag aldrig…
Jag står här och är SVÄRMOR. Så lätt gick det alltså, och jag kan inte ens skylla på att jag glömt.
Vad är det för oemotståndlig drift som får mig att säga detta som jag inte vill säga? Är det generationer av mödrar i mitt blod som rycker fram och tar befälet? En sammansvärjning på högsta nivå. (Djupt liggande och därför oåtkomlig.)”

Det svarade Agnes Wold på i sin text om klimakteriet som en evolutionär succé, för att det ökar överlevnaden för barnbarnen. Kanske är det något som är djupt nedärvt att äldre ska undervisa yngre med syftet att säkra barnens överlevnad. Många blir ju föräldrar innan precortex utveckling är fullbordad, smart då att ha en tant till hands som läxar upp en om man gör fel. Synd bara att det eventuellt går den yngre föräldern på nerverna.

Härlig läsning bitvis. Kul, klokt och klurigt. Lite ojämn dock. Tveksamt hur mycket inspiration Thorvall egentligen fick där på Franska rivieran. Det visade sig sen att hon inte var frankofil, hon återvände till Sverige. Borta bra men hemma bäst!

Lämna ett svar