App, app, app av Magister Nordström

”’Det är bara idioter som håller på med Youtube.’ /Helena 40 år”

Kära Helena! Jag förstår dig, jag känner ofta som du. I klorna på frustrationen uttalar även jag dömande ord som liknar dina. Att försöka få sina barn att intressera sig för andra saker än det som finns att tillgå via skärmen, är väldigt väldigt svårt. Det är energikrävande, tålamodsprövande och eventuellt verkningslöst. Hopplöshet är en känsla som drabbar mig dagligen när jag tänker på hur ”skärmarna” närmast exploaterar och passiviserar våra älskade barn.

Därför tänkte jag att en vuxen, förälder och lärare som jobbar med barn och ungdomar och som älskar sociala medier kanske kunde hjälpa mig. Jag har liksom hamnat på fel sida. Jag framstår som en mossig gammal fossil, en vuxen jävla typ som inte fattar någonting. (Precis sådan som jag förstås tänkt att jag aldrig skulle bli.) Att det är dåligt för kroppen och själen att sitta och glo in i en skärm många timmar per dag, det kan ett arsle begripa. Den typen av litteratur som vill undervisa mig om detta, är mig egal. Det jag behöver veta är hur jag ska få mitt barn att också vilja göra andra saker.

Jag har aldrig hört talas om Magister Nordström så jag är lik ett tabula rasa när jag slår upp boken. Väldigt snabbt känner jag mig skeptisk. Från början får jag känslan av att det är tjo och tjim och problemfritt. Klämkäckt! Han är kompis med sina barn och hej och hå. Men visst, han ser delvis sanningen i vitögat gällande att barn döljer saker för vuxna. En förälder får inte ge upp utan vara en schysst vuxen som är där barnen är. Jag älskar att han är på ungdomarnas sida – det vill jag också vara. Han lyfter att vi måste berätta för barnen om reklam och produktplacering. Vikten av samtal, aktivt lyssnande och att aldrig skuldbelägga barn som utsatts för något olämpligt. Han framhäver det som är positivt med selfies.

Jag är väldigt tveksam till bokens barnsliga stil och form. Det framgår tydligt att han är van att hänga med ungdomar. Men den här boken riktar sig ju till vuxna och därför känns tilltalet fel för mig. Bilderna på författaren med lustiga uttryck uppfattar jag som överflödiga. Somliga bilder verkar också som utfyllnad, de förstärker eller förtydligar inte något som står i texten. Dock har jag inte ett dugg svårt att tänka mig att han är en mycket bra och omtyckt lärare. Det måste ju vara fantastiskt att ha kontakt med en vuxen som delar ens intresse. Hans tips till lärare är att finnas på sociala medier tillsammans med barnen. (Det är visst ingen ände på allt som lärare gärna ska göra.)

Hans tips till oss vuxna med barn som älskar sociala medier är kort och gott att vi ska vara på sociala medier tillsammans med barnen och att vi ska sluta att döma. Man kan låta barnen skapa konton på exempelvis Snapchat och Tiktok innan de fyllt 13 (åldersgränsen), men det är föräldrarna som ska ansvara för kontot. Säg att det är ok att barnen använder sociala medier men att du som vuxen kommer att hålla koll och vara med. Barnen ska inte lämnas ensamma med sina konton. Det låter ju både logiskt och ganska enkelt.

Jag tycker dock att själva problemet är hur barn ska hitta ANDRA SAKER att göra, som är lika roliga eller ännu hellre roligare, än att sitta passiv i soffan och se på Tiktok. När man hela tiden blir stimulerad utan ansträngning, finns ingen anledning att hitta på något annat. Detta kan tyvärr Magister Nordström inte hjälpa mig med. Han påtalar bara att det självklart är viktigt att barnen aktiverar sig fysiskt också.

En stor eloge till Magister Nordström för gott arbete som lärare och goda intentioner. Inte för att han kan hjälpa ungdomar att välja idrott före Tiktok, hur skulle han? Jag undrar också hur man ska lösa dilemmat med att ungdomar söker sig till det som vuxna inte gillar. Om han är på Tiktok måste väl barnen söka sig någon annanstans? Det är ju en del av deras frigörelse, tänker jag. Jag har heller inte ändrat uppfattning om att många välkända influencers till största del postar bilder som signalerar ytlighet. De pratar om att sprida kärlek men verkar mest lägga upp snygga selfies utan text ofta med reklam. Var är alla influencer som inte har ett fördelaktigt utseende? Jag fattar att den som är influenser som Nordström själv får mycket gott ut av det (karriär, pengar), men jag förstår inte vad för gott följarna får ut av det?

Lämna ett svar