Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Äntligen en bok som tar oss hypokondriker på allvar! Med en stor skopa satir tar Augustin Erba också itu med vår okänsliga samtid och byråkrati, medelklassbubblor, mellanchefer och terapisessioner. Det är ganska kul och väldigt diplomatiskt. Mer feelgood än feelbad, tyvärr.

Stackars Walter! (Eller?) Han är 30+, uppväxt på Östermalm, sambo med Anna, jobbar som mellanchef på bank. Han är orolig, konflikträdd, svär inte, motionerar regelbundet, har aldrig varit full och lider av grav hypokondri. Det tar ett tag innan jag vågar lita på honom, att han inte visar sig vara en fullblodsnarcissist i alla fall. Men sen faller jag för denna försiktiga antihjälte som faktiskt är ganska realistisk i sin absurditet. Mycket fint karaktärsbygge.

Den unge Werther i Goethes roman plågas av den olyckliga kärleken till Lotte. I komedin om Walter hör stora känslor samman med Walter själv. Jag gillar att Erba gjort honom till en neurotisk och egocentrisk person som också är sympatisk och förståndig – just som många priviligierade medelklassingar är. Jag själv exempelvis.

Lämna ett svar