Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi

Salman är en tolvårig svensk pojke vars föräldrar kommer från Iran. Han längtar efter solsemestern som är tänkt att gå till Spanien, men istället bär det av till den riktiga solen och släkten i Baluchistan. Regimen i Iran ser inte med blida ögon på Salmans föräldrar som lämnat landet. Läsaren får uppleva Iran, dess natur och kultur via Salman som också jämför den med svenska normer. Det är ett lyckosamt grepp som gör berättelsen både lärorik, spännande och sorglig.

Salman möter sin kusin Mahgol för första gången. Hon är en modig tjej som inspirerar Salman. Hennes pappa har utsatts för den korrupta regimen i sin strävan efter att bygga en skola.

Jag tycker att människorättsaktivisten Peimaneh Mollazehi lyckas riktigt bra när hon tar med oss till sin födelsestad och problematiserar den islamska regimens regelverk. Hon håller en fin balans mellan karaktärsutveckling och politiska spörsmål. Jag uppskattar trovärdigheten och att hjältarna i den här berättelsen framstår som mänskliga. Med den här debutromanen vann hon barnradions bokpris 2021. Det finns en lärarhandledning till boken som jag absolut tycker ska läsas i skolan.

Lämna ett svar