De anställda av Olga Ravn

I många korta vittnesmål berättar de som arbetar ombord på det sextusende skeppet – människor och människoliknande cyborger – om livet ombord, främmande föremål, saknaden efter jorden, attityder till varandra och arbetsuppgifterna. Här är känsloyttringar som gråt exempelvis en positiv sak, i dem finns det kraft.

”Bara ett fåtal av oss har beträtt jorden, men ingen av oss är enbart en sak.”

Det är en fragmentarisk bild som långsamt klarnar, men aldrig blir helt skarp. Från början fattar jag ingenting, man vet inte vem som säger vad. Jag är inget fan av sci-fi eller dystopier men jag blir helt tagen. Olga Ravn undersöker på ett väldigt öppet sätt, hur mänskligt liv, artificiell intelligens och teknologi förhåller sig till känslor, minnen, drömmar, liv och död. Det finns en ilsket röd samhällskritisk tråd som rör arbete, produktion och avhumanisering samt miljöförstöring, konsumtion och annat osnyggt mänskligheten sysslar.

”Jag vet inte om jag längre är mänsklig. Är jag mänsklig? Står det i era papper vad jag är?”

Denna arbetsplatsroman från det 22:a århundradet är tankeväckande och språkligt tillfredställande men framförallt klaustrofobisk och kuslig på ett härligt sätt. En riktig liten bladvändare.

Lämna ett svar