Om det är åldern eller vad vet jag inte, men min feministiska iver har efter att ha gått hela varvet runt och bitit sig i svansen, lagt sig att vila. Jag kan självklart känna engagemang över sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor, men jag kommer gång på gång fram till att de stora förlorarna är männen. Så ska feminismen handla om att förbättra för männen nu? Nej, men hur man kan gå vidare med jämlikhetsarbetet är vad den här boken handlar om.
Vilken tur att det finns engagerade, smarta, snälla och sunda människor, som Bianca Kronlöf. Hon skriver 26 konstruktiva brev till män (varav två riktar sig till snoppen) och lyckas med dem ge en bra överblick av dagens jämlikhetsläge i Sverige. Vad det feministiska arbetet har strävat och fortfarande strävar mot samt vad män bör göra. Inte köpa sex, sluta skratta åt sexism, våga vara obekväma och ifrågasätta andra mäns dåliga beteenden exempelvis. Det är nämligen hög tid för män att engagera sig, också för att män ska ska få det bättre. För att vidga och förändra strukturerna bakom mansrollen. För att män ska sluta skada varandra, kvinnor och transpersoner. Det brukar skojas om den årliga tystnaden som infaller på internationella mansdagen, den 19/11, men det är inget att skratta åt. Den dagen är väl ett utmärkt initiativ vars syfte är att fokusera mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället samt förbättrade relationer. I det sistnämnda ingår att underlätta samtal och minska våld, tänker jag mig.
I några kortare inslag nämner Kronlöf sina egna erfarenheter och bjuder väldigt frikostigt på väldigt privata sexuella erfarenhet. Hon visar sig naken, med garden nere. Jag känner hennes ärlighetsuppsåt och beundrar hennes mod.
I ”Brevet till dig som lyckats med det omänskliga” belyses hur det i manligheten ingår att hålla känslor som rädsla, ömhet, osäkerhet och sorg inom sig och när Kronlöf i det efterföljande brevet tilltalar sin ofödda son, blir jag starkt berörd. Det är så sorgligt och hopplöst det här med manligheten, tystnaden och våldet. Men Kronlöf har inte gett upp! Hon tror på dem, hon bryr sig, hon vädjar till män att samtala, att engagera sig och en bra början kan vara att läsa hennes bok.
Vi som sett Full patte och Familjen Kaos känner igen humorn som löper likt en röd tråd genom de allvarliga breven.
Obs! Boken riktar sig till ALLA män!
Tack Albert Bonniers förlag!
Senaste kommentarer