Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba

”Dagerman är fortfarande lika aktuell. I novellen ”Att döda ett barn” från 1948 skriver han om vår samtid. Om unga människor som dör. Mer konkret, hur vår oskuldsfullhet, blåögdhet har gjort oss till monster. […] Vi vet att barnen ska dö, vi förstår varför de dör, hur de ska dö, men gör inte tillräckligt för att förhindra att det sker.”

Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö som arbetar för att skapa bättre levnadsförhållanden för unga i utsatta områden. Han sommarpratade 2021 och det här är hans debutbok. Den handlar om Nicolas som tar sig an pojken Elijah i ett segregerat Sverige där människor hamnar på skuggsidan och om hur litteratur kan öppna dörrar.

”Vilhelm Moberg skriver: ’Fattigdomens lott ska ingen försöka göra vacker i mina ögon. Fattigdomen är enbart ful och förnedrande och förbittrande för en människa. Legenden om dess skönhet och goda moraliska verkan är skapad av de rika.’”

Blir du ledsen om jag dör? är en skoningslös skildring om den brutala verkligheten som ojämlikhet orsakar vilket när det går som sämst leder till att barn och unga mördar och mördas. Berättarjaget riktar sig till ett du som är Elijah men också alla unga i utanförskap.

Fruktansvärt tungt ämne ju och jag som normalt är skeptisk till självbiografier hade egentligen tänkt hoppa över den här. Men Lunabba har berättartalang, han undviker sentimentalitet och att hylla sig själv. Jag blir mycket berörd och närmast lyrisk när han citerar och skriver om litteraturens betydelse. Jag älskar exempelvis när han jämför Elijah med Nils Holgersson.

”Tänk om din syn på dig själv i det här landet, främlingskapet du pådyvlats och införlivat är ditt livs stora lögn. Och att sagoböckerna i hyllraderna på barnavdelningen och ungdomsavdelningen på Malmös stadsbibliotek berättar om ditt liv. Att du är Nils Holgersson. Det där skulle du skratta åt. Du skulle bli generad och kanske en smula stött. Du kan inte kosta på dig att tänka så, det är för riskfyllt, det gör för ont. Du måste håna blotta tanken. Men tänk själv, vilken människa är mer lik Nils Holgersson än du.”

Men inte kan litteratur mätta någon mage, styra upp en skola som inte fungerar eller ersätta bristande resurser. Det som behövs är fungerande social infrastruktur och vuxna människor som bryr sig och släpper in barnen under skinnet. Det här med professionell hållning är bara att glömma, menar Lunabba. Och det står helt klart att han vet vad han talar om.

Böcker i boken
Är detta en människa av Primo Levi
Malcolm X
Min kamp av Karl Ove Knausgård

Lämna ett svar