Alternativa fakta om fåglar av John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide

Har ni sett en sådan bedårande trut! Truten är i själva verket en mås som levt ett sedeslöst liv och ”förtrutats”. Den tjusar mig verkligen men annars är jag lite tveksam inledningsvis. Texten om korpen som imiterar danska, den muterande skatan och (fyll)kajan charmar mig knappt. Vid svalan börjar jag mjukna och sen faller jag pladask för domherren.

”Domherren har varit en av de stora stötestenarna för den ornitologiska genusutredning som tillsattes av regeringen år 2016 i syfte att bryta den manliga bias som av hävd har dominerat namngivningen av flora och fauna.”

Sen kommer lögn, förbannad lögn och statistik om talgoxen som joxar i tallar, om berguven som är besatt av Djävulen (360 graders huvudrotation ni vet) och lärkan som bestämmer vädret (ibland hör man att det är tvärtom men det är alltså fel). Presentationen är intelligent och charmigt omständlig som faktatexter brukar vara.

Jag älskar initiativet att göra en bok med sin partner, fylla den med fantasi och humor, namnsätta den alternativa fakta. Precis som den tilltufsade omslagstruten har begreppet fakta fått sig ett par rejäla smällar (av Trump och andra faktahatare). Alternativa fakta är ett orwellskt begrepp som används för att beskriva något som fakta trots att det står i strid med tillgängliga källor. Det är synonymt med fantasi, inbillning, påhitt, ren och skär lögn. Internet ställer högre krav på medborgarnas medieläsfärdighet och källkritik. Det behövs kunskap att förstå vad som är fakta och vad som inte är det.

Men paret Ajvide är inga pedagoger som höjer finger åt läsaren, de är konstnärer med humor. De bjuder på en smårolig stund. På köpet får man utökat ordförråd, stimulerad fantasi och föreställningsförmåga.

Lämna ett svar