Sömngångarland av Mia Couto

Den här boken är del i mitt jorden-runt-projekt. Mia Couto är moçambikier, när han föddes 1955 – som son till vita portugisiska föräldrar – var Moçambique en koloni, tjugo år senare blev landet självständigt och kommunistiskt. 1977 utbröt inbördeskrig som kom att pågå i hela sexton år. Om detta blodiga krig handlar denna väldigt tråkiga bok som heter Sömngångarland.

Det är en fantasivärld som Couto bjuder in oss i befolkad av trollkarlar, andar och levande människor. Landskapet är komplicerat och dess natur varierar – från det förflutna till det närvarande, från verklighet och realism till verklighetsflykt och drömmar. Genren är magisk realism, tyvärr inte min favoritgenre. Alls!

Det går så här: Det är krig. En gammal man och en pojke gömmer sig i en utbränd buss när de inte vandrar omkring på jakt efter mat (lite som i Cormac McCarthys Vägen). Pojken läser för den gamla mannen ur några anteckningsböcker som de hittar. I vartannat kapitel är sedan författaren till skrivböckerna – Kindzu – jagberättare.

Coutos poetiska språk fångar mig ibland, vissa avsnitt är fantastiskt fint formulerade. Han skriver väldigt explicit om krigets fasor. Det han berättar om är hemskt, men allt det magiska gör mig uttråkad, jag förblir kall och längtar till dess att boken ska vara slut. Jag blir bara lite känslomässigt påverkad av kolonialisten som inte kan sluta pissa och som blivit förtrollad av en ”menstruerande hora”. Kvinnoporträtt verkar inte vara Coutos starka sida. Här dunkar trummorna i ”manliga toner” och de som dansar är unga flickor.

”Ni har blivit förvandlade till djur, utan familj, utan nation. För detta krig sattes inte i gång för att fördriva er ur landet utan för att fördriva landet ur er. Nu är vapnen er enda säl. De har berövat er så mycket att inte ens drömmarna är era längre, ingenting i ert land tillhör er längre, till och med himlen och havet är främlingars egendom. Det kommer att bli tusenfalt än tidigare, för ni kommer inte att se ansiktet på era nya ägare och dessa herrar kommer att använda sig av era bröder för att straffa er.”

Lämna ett svar