Sent farväl av Ia Genberg

”Jag har varit med om dig. Jag kan aldrig förlora dig”.

I Sent farväl utvecklar Ia Genberg Jaques Werups fantastiska strof om kärlekens eros till att handla om kärlekens agape mellan två kvinnliga vänner. Det är klokt gjort. Jag älskar temat och författarens sublima prosa som samtidigt är lätt och precis när den beskriver och gestaltar utan övertydlighet. Från början till slut är jag idel öra.

Bokens huvudperson Mia får syn på sin gamla ungdomsvän Marias dödsannons. För tjugo år sedan var de unga och nära vänner, under några år, och sedan rann deras vänskap ut i sanden. Mia går på minnesstunden och börjar prata med en polis som undersöker varför Maria dog. Märkligt nog finns här alltså en mordgåta. Det är dock inte på grund av dess svar som jag – eller någon väl? – läser den här boken.

Det är en något konstig ramberättelse men det gör inte så mycket för det Genberg egentligen skriver om (precis som i Detaljerna) är att ”vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går”. om tidens veckade egenskaper och hur det förflutna står i relation med nuet. Hon lyckas också beskriva den frivola känslan av att vara ung och ha hela livet framför sig på ett sätt som påverkar mig.

Jag verkligen älskar hennes språk och längtar till nästa gång hon bjuder ur sitt litterära ymnighetshorn.

Lämna ett svar