Pengar på fickan [#1] av Asta Olivia Nordenhof

Pengar på fickan är första delen i en heptalogi (sjudelad svit) med titeln Scandinavian Star. Båten med samma namn eldhärjades 1990 utanför Norges kust vilket orsakade 159 passagerares liv. Romanens berättarjag diskuterar i ett avsnitt huruvida branden var anlagd med syfte att få ut pengar på försäkringen. En fruktansvärd på samma gång otroligt intressant händelse att skapa skönlitterärt material runt, där klasskillnader och kapital åtminstone i den här första delen utgör fundamentet.

”När jag läser om affärer, om miljontals dollar som delas upp och växer, försvinner och växer, blir svindeln total.
Jag försöker ändå. Jag vill.
Jag vet att det är ett av affärsmannens verktyg. Det är hans triumf att han verkar på ett språk som manar till tystnad. Hans triumf att jag tror att jag är dum.”

I resterande avsnitt följer vi Kurt och Maggie. Två fattiga, olyckliga och krångliga karaktärer som var kära en gång. De har båda erfarenheter av att använda sina kroppar som varor på grund av fattigdom.

Jag tycker mycket om Nordenhofs täta prosa och jag älskar karaktärerna som bjuder motstånd. Hon låter läsaren komma nära personerna samtidigt som hon placerar dem i en samhällelig politisk miljö.

”…han har inte velat tänka på att döden börjar i en kropp som fortfarande lever. Han har tänkt livet och döden som två totalt olika saker som inte är sammankopplade.”

Jag är väldigt sugen på del två.

Tack Norstedts!

1 kommentar

    • Anonymmaj 26, 2024 kl. 12:18 e m
    • Svara

    Jag har precis nästan läst klart del ett. Har skrivit om Den i min dagbok och uppskattar din tolkning så mycket!!! Jag själv har verkligen inte kapacitet att kunna göra samma kopplingar vad det verkar. Visst jag begriper kritiken till kapitalismens grund i maggie och Kurts relation samt båtaffären. Men…. Jag blev smått irriterad över att hon pekar på uppenbara problem….. När hon och läsaren samtidigt inte förmår göra nåt åt dem…..

    Alltså vi vet ju om att kapitalismen äter människor men vi tittar på utan att göra nåt. Och vad är poängen med att peka på Det…? Fast det är visserligen en poäng…. Ja jag är lite kluven tror jag…. Tack iaf!

Lämna ett svar