Maryam och hjärtegästerna av Minoo Shams och Katarina Strömgård

Både jag och min tioåring var galet förtjusta i första boken om Maryam. Och till vår stora glädje tyckte vi lika mycket om den här.

Minoo Shams vet sannerligen vad hon gör, hon förstår sig på barn, flyktens realiteter, hon kan skriva och hon har humor. Hon ger litterär gestaltning åt sina karaktärer via vardagsnära situationer. De framstår som levande människor som inte alltid gör det rätta men tack vare vägledning förstår vi varför karaktärerna handlar som de gör. Och som vi sympatiserar med dem! Att läsa om världen hon skapat för Maryam är som att befinna sig i en fristad där geografiska gränser och störiga storebröder lyser med sin frånvaro. Shams har en speciell känsla för språket och ordens betydelse och lockar läsarens intresse för språk.

Det finns många fina och viktiga trådar i Shams berättarväv. Den starkast lysande är Maryams stolthet över sitt modersmål persiska. Det handlar också om vänskap, mod, språk, homofobi, konflikter, rasism, mobbning, kärlek och saknad. Hela tiden håller författaren sin trygga varma hand över barnen i boken. Lite som den fantastiska mormodern som vackert pryder framsidan.

I den här boken väntar mamma Shirin tvillingar. Hon spyr och gråter. Till Maryams stora lycka betyder detta att mormor ska komma till Sverige. Maryam är fortfarande arg på sin mamma för att de migrerat till Sverige och lämnat mormor kvar i Iran. En grupp i klassen retar Maryam och hon blir för första gången osams med sin kompis Ida. Om det senare säger oraklet mormor:

”…först när man har bråkat och blivit sams igen vet man att man är vänner för livet. Vänskapen måste sättas på prov.”

Idas storasyster slutar med handboll – som hon är så bra på – för att gynna relationen med Maryams storebror. Jag tänkte först, nej men vad synd. Så typiskt att tjejer i tonåren ger upp sina sporter för att prioritera läxor, vänner och kärlek. Men sen tänkte jag igen. Med tanke på hur bra det går för tjejer och kvinnor med relationer kan man misstänka att det är ett riktigt val. Man har på väldigt många sätt mer ut av att vara bra på relationer än att vara bra på idrott. Att ha relationer förgyller och förlänger livet. Ensamhet sägs vara lika farligt som att röka 15 cigaretter per dag eller vara alkoholmissbrukare.

Maryam och hjärtegästerna innehåller allt jag kan önska av en barnbok; coola tjejer, lärdomar, dramatik, matporr, stora känslor, humor och vackra bilder.

1 kommentar

    • Minoojanuari 31, 2022 kl. 4:17 e m
    • Svara

    Tack Nina❤️J

Lämna ett svar