Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Det här är JALs debutbok från 2004. Den utspelar sig i åttiotalets Blackeberg med Oskar 12 år som huvudperson. Han bor med sin snälla och omhändertagande mamma, gillar att läsa, är mobbad och samlar klipp om mördare. Det är ganska uppenbart att Oskar har mycket gemensamt med författaren.

Låt den rätte komma in är en skräckroman om vampyrer och ond bråd död, prosan är skarp, kvick och inte sällan rolig, det är väl kanske inte tänkt att vara en sorglig bok. Men för mig är den det. Jag tänker hela tiden på JAL själv och hur han hade det som liten. Hur han tvingades slåss mot mansnormer, sig själv och sina mobbare. Hur fantasin hjälpte honom och ledde fram till den här hämndboken. Att han träffade sin egen ängel, sin arton år äldre fru som kanske också har drag av Eli – bokens andra huvudperson.

Eli är flickan som flyttar in i lägenheten bredvid Oskar. Hon är liten och smal, bär rosa, är stark och har begär. Hennes karaktär präglas av dikotomier man/kvinna, ung/gammal, natur/kultur, god/ond och djur/människa. Hon är det jungfruliga och djävulska inkarnerad i en och samma person, hon är en modern Tintomara.

Eli är en helt fantastisk karaktär, och hon är inte ensam. JAL har skapat alla sina karaktärer med både hjärta och hjärna, de är alla komplexa och mer eller mindre realistiska. Det är uppenbart att beteendevetenskap är ett ämne som intresserar författaren. Hur grupptryck fungerar, makt, könsroller och samverkan mellan det onda och goda. Pedofilen är altruistisk och the crazy-cat-person heter Gösta.

Den är lite väl lång men har också stort innehåll. Det är en berörande barndomsskildring, läbbig skräckhistoria, stridsskrift mot mobbning och slående samhällskritik i en text. Rekommenderas!

Lämna ett svar