Gömstället av Pam Smy

Jag tyckte väldigt mycket om Thornhill och var därför pepp på att läsa den här. Gömstället är lika stämningsfullt illustrerad och författaren blandar även här allvarlig realism med övernaturliga inslag. Gott så.

Den här boken är särskilt passande att läsa nu till halloween. Det handlar bland annat om vad som händer på kyrkogården på alla helgons natt. Det är en spännande scen. På kyrkogården befinner sig Billy, 12 år, som rymt hemifrån för att hans styvpappa slår Billys mamma. Viktig och bra handling som kanske inte kan vara alltför verklighetstrogen eftersom den riktar sig till barn.

Det är den inte heller. Karaktärerna är på tok för ensidiga för min smak. Ploten är alltför tillrättalagd och säcken knyts ihop sådär olidligt perfekt. Jag hade önskat att Pam Smy vågade vara lite mer obekväm.

Det hör väl inte hit men jag vill rekommendera serien Vargen kommer (dansk dramaserie) som är en fantastisk och realistisk skildring på samma tema. Att se den är som att gå en grundkurs i mäns våld mot kvinnor. Det är det inte att läsa den här boken, men kanske kan något barn känna igen sig och förhoppningsvis finna mod att försöka förändra sin situation.

Tack Berghs förlag.

Lämna ett svar