Draugen (Pax #10) av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Tiden pulsar och mörkret vandrar in för sista gången i denna fantastiska bokserie som har fått mig att läsa fantasy, fast jag brukar avstå det. Språket, karaktärerna, humorn, spänningen och socialrealismen är tillräckligt bra för att jag (och 13-åringen) ska värdera Pax-serien som mycket god och beroendeframkallande läsning, trots fantasyn.

Bröderna Viggo och Alrik måste nu flytta från Mariefred, varandra och sina fina fosterföräldrar Anders och Laylah. Men sen kommer det en draug emellan.

Här tar det definitivt slut i samma realistiska anda som genomsyrar hela bokserien. Jag uppskattar att författarna vågar välja den modiga vägen utan att väja för jobbiga känslor eller curlande föräldrar.

Henrik Jonsson står för de actionfyllda illustrationerna.

Jag rekommenderar den här serien till alla barn från nio år och uppåt, kanske lite extra till barn som tycker det är tråkigt med böcker. Den här berättelsen är för alla och har fått många läströtta att piggna till. Vi kommer sakna Pax-gänget. Jag tror vi får boka in en resa till Mariefred.

Lämna ett svar