Bära frukt av Emilia Millares

Låt dig icke luras av Bära frukts väna framsida och ljuva titel. Den hade lika gärna kunnat heta Bära fruktan. Det här handlar om en av de värsta saker som kan hända.

Alma 36 år, är den stackars protagonisten som jag känner så mycket för. Hon är ihop med Ceasar som inte vill ha barn. Alma vill inget annat. Hon blir gravid men något går fel..

Emilia Millares är van att skriva – det märks. Det här är hennes debut och den är baserad på ett självupplevt trauma – det märks också. Alma är en realistisk karaktär som vi följer inifrån glaskupan där läsaren är fångad tillsammans med hennes tankar och känslor. Texten är stark, stilsäker, sugande, självutlämnande och enkel utan att vara banal, både avkopplande och upprörande. Jag lyssnar på Liv Mjönes perfekta uppläsning och vill aldrig sluta lyssna. Men sen måste jag det i alla fall för jag blir väldigt berörd. Halvvägs in i berättelsen kan jag inte hålla emot tårarna längre.

Det handlar om barnlängtan, kärlek, döden och abort. Och det börjar med en avokadokärna i fönstret vilket får mig att tänka på Våtmarker som på inget annat sätt har med Bära frukt att göra, men i alla fall.

Lämna ett svar