Att leva med hund av Per Jensen

Per Jensen är professor i etnologi, och han har ett sätt att uttrycka sig som jag faller pladask för; Ödmjukt, med reservationer och medvetenhet om allt vi inte vet. Dessutom verkar han vara en typ av hundägare (om det nu finns olika typer) som jag gillar. Det är inte så jäkla noga med lydnad alltid, han har hunden i sängen och tycker det är spännande att iaktta hundens ursprungliga beteenden.

Det här är en bok som i första hand avhandlar den forskning som finns kring hundars beteenden. Bara i små inslag nämner författaren sina egna erfarenheter. Det lyser ändå väldigt väl igenom vilken kärlek och glädje han finner i samvaron med hundar, vilket smittar av sig på läsaren. Om jag hade läst den här boken innan jag hade hund hade jag nog velat skaffa mig en. Nu har jag en valp (Sonja) på fyra månader och är redan kär och förtrollad.

Boken är indelad i fjorton kapitel som går igenom hunden från spermie till dess död samt vad det innebär att äga en hund, olika raser samt problem som kan uppstå. Eftersom jag inte längre är helt novis åtminstone när det kommer till teoretiska kunskaper kring hundar var det väl inte så jättemycket nytt för mig.

Jag lärde mig att överge den gamla mytomspunna idén att hundar ska veta vem som är överhuvudet och att de kommer att försöka klättra i rang om man inte sätter dem på plats. Jag fick lust att aktivera mig och Sonja efter att ha läst om Jensens presentation av rallylydnad och så fick jag tips på fler övningar att göra med valpen.

Det här är en perfekt första-bok för den nyblivna hundägaren.

1 kommentar

  1. Har läst några böcker av honom och verkligen tyckt om dem! Har en oläst i hyllan som jag ser fram emot att plocka upp 🙂

Lämna ett svar