Annie John av Jamaica Kincaid

Annie bor i den brittiska kolonin Antigua i Karibien. Hon har haft en trygg och kärleksfull barndom, men när hon kommer i tonåren förändras allt. Förhållandet till modern, vännerna och pojkarna. Kroppen växer och allt som varit lätt blir svårt.

Annie John är en skoningslös, närmast rå, skildring av en flickas uppväxt och modersrelation. Tro nu inte att du läst tillräckligt många böcker som skildrar detta tema. Jag är beredd att lova att den här tillför något nytt.

När jag pluggade genusvetenskap på Campus Gotland läste vi Jamaica Kincaids Min mors självbiografi. Den efterföljande diskussionen ville aldrig ta slut. På samma sätt skulle det kunna vara med Annie John. Jag skulle exempelvis gärna diskutera hur hat, makt, smärta och lust förhåller sig till kärlek i den här romanen.

En anledning till att författarens böcker är bra diskussionsmaterial är att hon jobbar med ”show don’t tell”, gestaltning. Narrativet fokuserar vad som händer karaktärerna, vad de ser, säger, tänker och gör. Inte hur de värderar och känner. Det jobbet gör vi. Jamaica Kincaid lyckas framkalla stora känslor i mig som läsare trots att stilen är avskalad och adjektiven är i ringa mängd. Just i min smak!

Lämna ett svar