Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Ge mig sinnesro att acceptera att jag inte kan förändra vad andra människor tycker om böcker jag inte gillar.

Jag var verkligen tveksam, tramsvarningslampan blinkade frenetiskt, men så var det flera stycken (vanligtvis kloka) bokslukare i mina flöden (ni vet vem ni är;) som lovordade den. Den har vunnit priser och är dessutom högt rankad på goodreads. Äsch, nu ska jag inte vara så stel och tråkig, jag ger den en chans, tänkte jag.

Det borde jag inte ha gjort. Eftersom jag inte kan lämna böcker oavslutade har jag i fjorton timmar haft Lena Endre på speed i öronen. Hon läser fantastiskt bra även i hastighet 1,5. Den här romanen ska vara rolig, men det är inte min humor. Milt sagt.

Jag må framstå som en realistjunkie, men det är inte hela sanningen. Jag kan visst tjusas av sagor och magi, men premisserna för diegesen måste stämma med sitt eget regelverk, alternativt bryta mot den på ett underfundigt sätt. Den här romanen är full av anakronismer och utger sig för att vara feministisk men gör misstaget att med hjälp av stereotyper höja upp en kvinna på bekostnad av andra. Jag kallar det för ”Millafeminism”. Låt dig inte luras av namnet, det är mer likt misogyni än feminism.

Begreppet Millafeminism kommer från boken om Alfons och Milla av Gunilla Bergström (1985). De andra pojkarna retar Alfons för att han leker med en tjej. Men Milla ”är ingen tjej, hon är Milla”. Milla är nämligen cool, modig och rolig, hon gråter inte för småsaker och är på inget sätt lik andra tjejer. Milla besitter med andra ord egenskaper som traditionellt brukar förknippas med pojkar. Millafeminismen tar avstånd från och bjuder in till att se ner på feminina egenskaper och uttryck.

Den ozannolika Elizabeth Zott är kemist på 50-talet. Givetvis är hon vacker och smart, händig och intelligent. Och hon svettas inte! Konstigt nog är hon ändå helt ensam, utan relationer med familj eller vänner. Hon lyckades redan som tioåring genomskåda sin pappa som lögnare trots att han försörjde hela familjen på att lura andra vuxna människor. När Elizabeth väl pratar med exempelvis grannen blir de omedelbart förtroliga. Eftersom människor omedelbart börjar älska henne är det konstigt att hon saknar vänner. Andra kvinnor i romanen (Mads lärare och mammor till andra barn i klassen exempelvis) skvallrar och beter sig dåligt på olika sätt.

Elizabeth vill inte gifta sig och inte ha barn, hon vill göra karriär. Ovanligt bland amerikanska kvinnor på 50-talet, skulle jag tro. Men okej, hon är väldigt vacker/talangfull/perfekt och självklart fanns det sådana som vågade lita till att deras förmågor var tillräckliga för att kunna försörja sig. Men att en så pass ensam person lyckas motstå ett frieri från en man hon också högaktar och älskar, finner jag osannolikt. Han är roddare och får Elizabeth att börja ro också (mer feministiskt hade det ju varit om han hade följt med henne på något istället). Hon blir naturligtvis enormt bra på att ro (erga), så bra att ett manligt roddarlag absolut vill ha med henne, när hon är nyförlöst!?

Som grädde på moset finns här också en hund som heter Halv sju vars medvetande den allvetande berättaren förtäljer. Antropomorfismen får mig att bokstavligen grina illa. Hunden är också jävla smart. Sen kommer ungen, naturligtvis överbegåvad. Det är som att huvudpersonerna som läsaren ska ha sympati med måste vara perfekta. Jag tänker på vad Schunnesson skrev om misslyckanden, endast tillåtna som avstickare på vägen mot succé. Olyckliga äktenskap bryts upp (i verkligheten var väl skilsmässor knappast en grej på femtiotalet), intelligenta läser vidare, upprättelse skipas och orättvisor utplånas. Den ensamme får vänner, ovänner blir sams, barnet har mamman som idol och hunden biter aldrig sönder något. Just så som livet väldigt sällan är.

Feel-goodlitteratur tycks ha omvänd effekt på mig, den glättiga känslan som smetas över skildringen gör mig snarare nedstämd. Dels för att jag själv framstår som en fullkomligt värdelös människa i jämförelse med karaktärerna, dels för att budskapet blir att negativa känslor inte får finnas. Lektioner i kemi innehåller sexuella övergrepp, självmord, orättvisor, övergivna barn och död men ändå går folk bara vidare och lyckas och lyckas och lyckas.

Det som är lite kul är de kemiska kunskaper som författaren förmedlar. En annan bra sak är försöken att avdramatisera uteblivna lyckokänslor för nyblivna föräldrar. I övrigt, zå trizt!

15 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

    • Helena.grufmmars 25, 2023 kl. 9:11 e m
    • Svara

    Tack. Det är så här ”fel-good” brukar få mig att känna.

    • Helena Grufmanmars 25, 2023 kl. 9:13 e m
    • Svara

    Tack. Just såhär brukar feelgood få mig att känna.

    • Annica Brenanderapril 4, 2023 kl. 9:44 f m
    • Svara

    Samma här. Tack för varningen!

  1. Jag gillade den, men kan också haja precis vad du menar.

    • Anonymoktober 5, 2023 kl. 1:21 f m
    • Svara

    Låter inte som en bok för mig. Feelgood har något halkigt som gör att de inte känns på riktigt.

    • RosieRoseoktober 28, 2023 kl. 10:01 f m
    • Svara

    Jag orkade bara lyssna drygt 4 timmar, och det är inte Lena Endres fel. Hon läser bra. Det var boken jag inte stod ut med. Alla i min bokklubb älskade den. Jag kände mig lite som en alien och funderade på om jag hade missförstått alltihop. Det hade kanske gett något att komma till delen där hon lagar mat men jag stod som sagt inte ut. Livet är för kort …

    • Sofianovember 29, 2023 kl. 9:01 e m
    • Svara

    Stort tack!! Jag tyckte den var enormt tråkig och gav upp efter några timmar. Sedan kommer vänner och rekommenderar den… Skönt att läsa din sågning då. Tyckte för övrigt inte om Färskt vatten och Amerikansk jord heller så uppenbarligen ska jag följa dig framöver! 😁 Tyckte dock mycket om Kräftorna…

      • Ninanovember 29, 2023 kl. 9:15 e m
        Författare
      • Svara

      Tyckte också kräftorna var avsevärt bättre än de andra nämnda.

    • Elisabetjanuari 26, 2024 kl. 8:37 f m
    • Svara

    Bra recension. Hade läst och hört så mycket bra om boken, men absolut inte i min smak och klarade inte att läsa ut den.

  2. Den blev just -igen – höjd till skyarna i Facebook-versionen av Babel. Och sågad av dig och ganska många till. Nu måste jag ju lyssna på den för att ta reda på vad jag tycker….
    Sveps jag med av historien, vilket händer ibland även med feelgood om jag är på det humöret, eller genomskådar jag den?

      • Ninajuli 10, 2024 kl. 8:53 f m
        Författare
      • Svara

      Ja lyssna och återkom gärna med ditt utlåtande 👍🏻

    • Anonymseptember 17, 2024 kl. 8:14 f m
    • Svara

    Håller med dig helt och fullt. Ändå fastnade jag på kroken och förstår egentligen inte varför.

    • Anonymseptember 21, 2024 kl. 2:35 e m
    • Svara

    Min bokcirkels aktuella förslag för oktoberträffen, och som jag just håller på att tröska igenom. Nu har miss Zott börjat med rodd, och jag blir så uttråkad av alla beskrivningar av hur man ”ergar”. Författaren tycks tro att detaljerna intresserar alla läsare. Hoppas det händer något annat och roligare i de två tredjedelar av boken som jag har kvar! Tills vidare anser jag den grovt överskattad, och visst är man trött på perfekta och övervackra hjältinnor.

    • Anonymoktober 12, 2024 kl. 8:55 e m
    • Svara

    Trodde det bara var mig det var fel på. Tycker inte om böcker som bara är toma skal.

    • Anonymoktober 13, 2024 kl. 9:28 e m
    • Svara

    Bra recension, även om jag inte är riktigt så negativ som du. Men en klart överskattad bok, för mycket saga även för att vara feelgood. Och jag tackar för uttrycket Millafeminism, det hade jag inta hört förr. Passar perfekt på miss Zott…/mvh Arne

  1. […] möter den feministiska konstkritikern Elisabeth och det framgår att hon stavar sitt namn med s, inte z, känner jag att nu har jag hittat en bok som är för […]

Lämna ett svar