Min första kärlek eller När jag älskade Shirley Temple av Kerstin Thorvall

Som titeln indikerar handlar den här lättlästa boken om Kerstin Thorvall som barn och hennes kärlek till barnstjärnan Shirley Temple. Kerstin skriver ett brev till henne och får ett foto som svar, vilket jag antar är det som pryder framsidan. Shirley kommer till staden Kerstin bor i och det finns chans att få möta henne. Men Kerstins pappa är skeptiskt då han anser att militären använder barnstjärnan som propaganda. Kerstins mamma har svårt att glädjas med sitt barn och framstår som mycket ängslig. Det här är den första barnboken jag läst av Thorvall som inte slutar lyckligt.

Thorvall beskriver väldigt väl krocken som uppstår mellan barnets starka känslor och mamman som invaliderar och försöker tysta ner. Det är en dålig idé att ogiltigförklara barns känslor och det budskapet utgör väl egentligen fundamentet i Thorvalls texter. Detta sätt att försöka lugna ner, med vilket mamman förstås tror att hon gör något bra, tycks vara Thorvalls svar på varför skamkänslan tog sin makt över henne som barn.

Nu har jag plöjt igenom 53 av Thorvalls totalt 69 böcker. Det är alltså fortfarande 16 böcker kvar som jag vill läsa. Problemet är nu att få tag på dessa då de inte finns att låna på Gotlands bibliotek. Jag ber därför om hjälp! Om någon vill låna ut eller sälja någon av följande titlar, vänligen hör av er till mig:

Förstå mig
För henne
Dubbelroll
Andra boken till dig
Jag vill dansa
Anders och hans stora bror
Det var inte meningen
Anders leker kurragömma
Resan till Italien
Sergio i Chile
Sara
Det ska vara en farmor i år
Mer om Sara
Anders hittar en kattunge
Doften av pion
Kärleksdikter

Lämna ett svar