Att älska Sussy av Kerstin Thorvall

Sussy är en orädd flicka på 14 år som utifrån sett tycks vara självtillräcklig. Hon gör som hon vill och räds inte lärarens åthutningar. Ögonen är omringade av prunkande ögonskugga. Hennes hesa skratt och stora röda lockiga hår imponerar.

I samma klass som Sussy går väluppfostrade Leif. Han är duktig i skolan, men har inga vänner. På fritiden är han med sin mamma. Han pysslar med sina fiskar eller modellbyggen. Han är lite kort och lite tjock och han älskar Sussy.

Man kan misstänka att Sussys orädda person speglar Thorvalls alter ego. Eller den hon i efterhand önskat att hon vore i tonåren men som hon tog igen på äldre dar. Leffe kanske är inspirerad av hur Thorvall var som ung.

Det här är en realistisk ungdomshistoria om kärlek i ”den svåra tiden” där allt är marinerat i osäkerhet och stora känslor. Jag tycker mycket om att Thorvall tar barns känslor på största allvar. Hon tar förresten alltid känslor på allvar i sina böcker. Som vanligt känns varje ord viktigt. Det finns inga transportsträckor, överflödiga beskrivningar eller sidospår.

Lämna ett svar