Jaget som också vill vara med syftar på Katarina 21 år. Hon har en sambo och en liten bebis. De har nyligen flyttat till det politiskt omvälvande Chile. Leif jobbar och umgås med vänner, pratar politik och är en del av ett politiskt socialistiskt sammanhang. Katarina är utanför. Hon får ta hand om hemarbetet och bebisen. Men hon vill också vara med!
Det här är en liten roman på drygt 100 sidor, riktad till unga vuxna. Den undersöker den lilla och stora revolutionen. Att hitta och göra plats för sig själv. Vikten av att känna efter vad man vill, våga stå upp för sig själv även om det går emot människors förväntningar. Den stora revolutionen avser det polariserade Chile innan Pinochets kupp. Socialisternas fredliga kamp och representation i form av den folkvalda marxistiska presidenten Allende, 1970. Jag uppskattar hur Thorvall drar paralleller mellan olika sorters revolutioner och att hon försöker lyfta hur privilegier fungerar.
”’Snart ska det inte mera vara så att somliga går i lera, med två hinkar vatten och två barn bredvid sig, medan andra bor i vackra, varma hus med badrum och varmvatten…’ (Som jag. Som jag bor. Och ändå är jag inte glad. Inte alls glad.)”
Språket är som alltid stilistiskt tonsäkert.
”Det är det fina med gråt. Den kan ersätta timmars prat och tröttsamma frågor. Så innehållsrik är den att den säger detsamma på alla språk.”
Det här var, för mig, bok nummer 46 i Thorvalls bibliografi.
Senaste kommentarer