Alla tiders sex av Jonathan Lindström

Den, för mig tidigare okände, Jonathan Lindström, arkeolog och författare, har med den lockande titeln lyckas lura mig till en historielektion där jag fått uppleva vämjelse och skratt. Lura är kanske att ta i, jag är historiskt intresserad och det bör man vara för att läsa den här boken. Eller så kanske man kan bli det?

”KULTURPENISEN
Innan vi tar itu med världshistoriens viktigaste aktör, det vill säga det kvinnliga könsorganet, ska vi beta av en liten uppstickare. Här berättar jag om penisens långa, krokiga historia och om artificiell insemination av jordgudinnan, en veritabel storindustri.”

Den har ett nordeuropeiskt fokus och vi får ta del av arkeologiska teorier och fornnordiska myter. Han lyfter att flera fornnordiska myter som berättats genom tiderna som skrönor faktiskt var övergrepp och han tycker att man ska sluta försköna och se dem för var de faktiskt var, uttryck för vidrigt patriarkalt våld. Författaren är genusmedveten och tydligt feministiskt bevandrad vilket givetvis är ett stort plus. Exempelvis får sig Horace Engdahl en välförtjänst skopa. He he.

Jag lär mig om arkeologen Marija Gimbutas teori om hur Europas tidiga bönder levde i matriarkat och tillbad gudinnor. Om Sveriges första författare Petrus de Dacias som också var den första svensk att beskriva förälskelsen som fanns mellan honom den tyska Kristina av Stommeln. Petrus växte upp på den gotländska landsbygden och trädde in i Visbys dominikankloster år 1250. Om Gutalagen från 1200-talet som hade en bötesprislista betitlad ”Om ofredande av kvinnor”. Där står att slå huvudduken av en kvinna kostade två marker, cirka 2000 kr idag. Tog man henne på bröstet kostade det bara 130 kr. Inget straff dömdes ut om man tog henne på könet, då det ansågs vara hennes eget fel. Jag lär mig om ”den gravida mannen” som ”föder” ut en insekt. Insekten ”var en värdig son till en värdig far”. Kanske en inspiration till Kafkas Förvandlingen? Om ATU-systemet. Om kyrkans förhållande till celibat och pedofili. Om samlagsställningar, polygami, tidelag, hederskultur och det fornnordiska övergreppsmonstret tursen. Om våldtäkt och sexslavhandel som en affärsidé och som kan ha varit en viktig faktor i Svearikets framväxt. Om Ottar och preventivmetoder (”tröska inne och skaka ute” = avbrutet samlag).

Men det som imponerar allra mest är hur fingertoppskänsligt Lindström lyckas kombinera fruktansvärda skeenden med komik. Exempel, se bildtext:

Lämna ett svar